G7, Bonn, BP – og Tesla for veganere
G7-toppenes møte sender signaler om politisk vilje til handling. Men det går for sakte.
Hver fredag presenterer redaksjonen i Energi og Klima fem viktige nyhetssaker innen klima- og energifeltet fra uken som er gått. Her er sakene jeg har plukket ut – fant også plass til litt kuriosa…
G7 og klima: G7-landene møttes forleden nær Garmisch-Partenkirchen med Angela Merkel som vertinne. Beskjeden om at G7-landene ser for seg en full avkarbonisering i løpet av dette hundreåret kan kanskje tyde på at de har for god tid, men ble oppfattet som radikal nok til at Financial Times ryddet forsiden.
FTs saker ligger dessverre bak betalingsmur, men man kan lese noe gratis. Her er G7-saken.
Denne saken fra The Guardian gir en grei oppsummering fra G7-møtet. For de som vil gå dypere i materien, har Carbon Brief en god gjennomgang med flere kommentarer og synspunkter.
BPs data: BP legger hvert år frem sin energistatistikk. Dette oppfattes som en bibel i energikretser når det gjelder historiske data. BP har lange tallrekker å bygge på. BP ser lavere vekst i energirelaterte CO₂-utslipp i 2014 enn det som har vært trenden de siste årene, men det er fortsatt vekst.
Klimamøte i Bonn: Klimaforhandlere fra hele verden har de siste par ukene vært samlet i den tidligere vesttyske hovedstaden for å finne formuleringer som kan forene alle FNs medlemsland under det store klimatoppmøtet i Paris til høsten. Fremgangen er ikke så stor, rapporteres det, og det man skal være godt inne i sjargongen for å forstå substansen i det som foregår. Denne oppsummeringen i The Guardian gir en god gjennomgang av status i forhandlingene. Det viktigste er imidlertid det Samantha Smith fra WWF påpeker i sin kommentar: Utslippsreduksjonene landene lover å gjennomføre – og løftene om bidrag til finansiering – er altfor små i lys av det som er nødvendig for at omstillingen skal gå fort nok.
Solen overtar: Det produseres stadig scenarier om utviklingen i energimarkedene. Nylig kom storbanken UBS med en analyse som viser vekstpotensialet i solenergi frem mot midten av århundret. Spennet i de ulike scenariene er stort, men i det mest ambisiøse fremtidsbildet sier UBS at 50 prosent av verdens kraftforbruk i 2050 kan dekkes av solenergi. UBS mener mange aktører undervurderer vekstpotensialet i solenergi og ikke får med seg effektene av prisfallet, støttende reguleringer, og åpningen av nye markeder. Vi kan legge til at de som leser Energi og Klima ikke blir ledet til slike villfarelser.
En Tesla for veganerne: I nær sagt alle sammenhenger stiller forbrukere økende krav om mer innsikt i hvordan varer og tjenester er produsert – for å unngå å kjøpe produkter som påfører skade på helse og miljø. Noen er opptatt av barnearbeid eller regnskog, mens andre, som Elizabeth og Mark Peters, krever en vegan-tilpasset Tesla. Elizabeth ville ikke ha skinnseter, fortalte hun Teslas generalforsamling, og la til at mannen hennes måtte ty til “extreme measures” for å kunne gi henne en “vegan Tesla” på bryllupsdagen. Vi har alle vårt å stri med!