USA: Vil plukke Bidens klimalov fra hverandre

Republikanerne finner penger til å kutte inntektsskatt ved å kutte fornybarstøtte. Pluss: Direktefangstselskapet Climeworks har flere problemer, kinesiske utslipp går ned, og mer.

Hver fredag presenterer Energi og Klima fem viktige internasjonale nyhetssaker fra uken som er gått. Her er mine utvalgte.

Republikansk skatteforslag kan ta livet av IRA

Fem på fredag – et nyhetsbrev med internasjonale klima- og energinyheter

I Nyhetsbrevet Fem på fredag velger redaksjonen i Energi og Klima ut fem ferske saker fra internasjonale medier som vi synes er verd å få med seg. Nyhetsbrevet får du gratis, rett i innboksen din hver fredag klokka 07:00. Er du ikke abonnent ennå, kan du melde deg på nyhetsbrevet her:

Abonner på #Fempåfredag:

I arbeidet med nye skatteregler, som skal innfri flere av Trumps valgløfter, går republikanske kongressrepresentanter løs på Inflation Reduction Act (IRA), tidligere president Joe Bidens klimalov, melder Bloomberg og Financial Times. Heatmap karakteriserer forslaget som en «bakdør» som kan få IRA til å rakne i sømmene. Og ramser opp:

  • Kutt i elbilinsentiver: Fradrag for nye elbiler fases ut etter 2025, med få unntak. For vare- og bruktbiler fjernes det i år.
  • Støtte til kjernekraft og fornybar kraft fases ut tidlig: I 2029, i stedet for 2032.
  • Stans i salg av skattefradrag («transferability»): Noe som har bidratt til å dra inn privat kapital til nye fornybarprosjekter.
  • Null støtte til varmepumper og sol på tak: Fra 2026, andre energieffektiviseringstiltak skrotes samtidig.
  • Skattefordeler for produsenter av grønt hydrogen stanses umiddelbart. Samtidig får biodrivstoff gunstigere betingelser.

Resultatet: Mer forurensning, mindre natur, mindre teknologiutviling og økte energiutgifter for amerikanske husstander det neste tiåret, ifølge en analyse fra Rhodium Group.

Men: Det er langt igjen til Trumps skrivebord. Flere republikanere støtter ikke lovgivningen i sin nåværende form, melder NBC News. Noen fordi de mener forslaget ikke innebærer tilstrekkelige kutt. Andre kommer fra områder som rammes hardt, og noen representanter fra disse distriktene har allerede protestert. Forslaget møter også motstand fra lobbyister og ellers republikansk-vennlige energibransjeforbund, melder Axios.

*PS: Forslaget innebærer også forbud mot utenlandske komponenter i energiteknologi: Fra «foreign entities of concern», blant annet Kina. Det finnes flere argumenter for det: Se for eksempel denne saken fra Reuters om udokumenterte kommunikasjonsinnretninger i kinesiske solcellepaneler og batterier.

Climeworks i trøbbel

Sveitsiske Climeworks, kjent for direktefangst av karbon, er i hardt vær.

En god nyhet først: Selskapet hevder at ny teknologi halverer energiforbruket og samtidig dobler fangstraten.

En dårlig nyhet: Selskapet ser seg tvunget til å nedbemanne, annonserer de på egne hjemmesider. Ifølge Swissinfo.ch er det grunn til å tro at minst 10 prosent må gå.

Muligens verre: Ifølge gravejournalister i den islandske ukeavisen Heimildin fanger selskapet mindre CO₂ enn de slipper ut.

I fjor fanget selskapet totalt 876 tonn over alle anleggene, målet skal ifølge Heimildin ha vært 4000 tonn. Kjempeanlegget Mammoth på Island, som har en teoretisk kapasitet på 36.000 tonn i året, sto for skuffende 105 tonn. Til sammenlikning sto selskapet ifølge eget utslippsregnskap for utslipp på 1700 tonn i 2023, da selskapet fanget 921 tonn. De har ifølge CleanTechnica mottatt til sammen over 8 milliarder kroner i subsidier og støtte, deriblant 26 millioner fra Enova, se sak i TU. Climeworks har ikke svart på henvendelser fra Heimildin.

  • RETTELSE: Utslippsregnskapstallene det er vist til, er for 2023, ikke 2024 som først angitt. Rettet 16.05.2025 kl. 09:41.

CO₂-utslipp ned i Kina

Kinas CO₂-utslipp har falt med 1,6 prosent i første kvartal 2025 sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge en analyse Kina-ekspert Lauri Myllyvirta har gjort for CarbonBrief. Kinas utslipp duppet også i 2015, 2020 og 2022, den gang drevet av økonomisk nedtur eller pandemi. Denne gangen skyldes det mer strukturelle forhold: Veksten i ren energi – sol, vind og kjernekraft – har vært større enn veksten i strømforbruket, og det har tvunget kullkraft ned.

Betyr dette at Kina har passert utslippstoppen? Ikke helt. Det er fortsatt bare én prosent ned fra toppen i mars i fjor, og det skal få sprell til for å snu utviklingen igjen. Alt avhenger av utbyggingstakten av ren energi, økonomiske utfordringer som tollkrigen med USA, og hva som kommer i neste femårsplan.

Biff og bil gir menn høyt CO₂-avtrykk

Forskere har undersøkt utslippene som kommer av adferden til 15.000 franskmenn, og funnet at menn i gjennomsnitt har en adferd som gir 26 prosent mer CO₂-utslipp enn kvinner. Justert for bakgrunnsvariabler som kjønn, inntekt og utdanning og i tillegg for at menn generelt reiser mer og spiser mer kalorier enn kvinner, står det igjen 6,5 til 9,5 prosent avvik. Nesten alt forklares av mer bilkjøring og konsum av rødt kjøtt. «Tradisjonelle kjønnsnormer, særlig de som knytter maskulinitet til kjøttforbruk og bilbruk, spiller en viktig rolle», sier en av forskerne bak studien, Ondine Berland, til The Guardian.

Oppsving i elbilsalget – men vil det vare?

Elbilsalget i Europa har fått et kraftig oppsving i starten av 2025, viser flere nye rapporter:

  • Europa: opp 28 prosent i 1. kvartal sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge Financial Times.
  • Globalt: El- og hybridbilsalget opp 29 prosent fra april 2024 til april 2025, melder Reuters.
  • Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) sin «Global EV Outlook», utgjorde elbiler 20 prosent av nybilsalget i 2024.

Vil det vare? Ikke nødvendigvis, ifølge Financial Times. Marginene på elbiler er fortsatt lavere enn på fossilbiler. Politisk og regulatorisk usikkerhet kan også bremse investeringer. Som EUs nylige lettelse på utslippskrav for forbrenningsmotorer. Eller Trumps handelskonflikter, som ifølge lokale fagforeninger var avgjørende da Honda nylig la et elbilprosjekt i Canada på is.