Industridød og saktegående skiheiser

– Høsten og vinteren blir tøff, men neste høst og vinter kan bli verre, sier fagsjef i Norsk Industri, Knut L. Baumann.

Over hele Europa skrus flomlys som lyser opp monumenter, kjente landemerker og reklameplakater av. Termostaten senkes til 19 grader. I kranene på offentlige toalett er det kun kaldt vann.

Knut L. Baumann, fagsjef i Norsk Industri
Alf Ole Ask, Energi og Klimas korrespondent i Brussel

– I Frankrike forberedes vinterturistene på at skiheisene kommer til å gå saktere, heiskortene blir dyrere og det kommer også til å bli et spørsmål om man kan kjøre snøkanonene som suger enormt med kraft, forteller Energi og Klimas Brussel-korrespondent, Alf Ole Ask.

Det spares energi der det kan. Men for en del industribedrifter betyr energiknappheten og energiprisene bare en ting – de må redusere produksjonen eller stenge ned.

– Det er alvorlig for den europeiske industriens konkurransekraft i konkurranse med selskaper i andre deler av verden som har en behagelig avstand til den europeiske energikrisen. Og den alvorlige situasjonen har også konsekvenser for klimapolitikken og EUs ambisiøse klimamål. Jeg tror 2030-målene vil bli vanskelige å nå, sier Knut L. Baumann, fagsjef i Norsk Industri med ansvar for EU/EØS-spørsmål, det indre markedet og internasjonal handelspolitikk.