Svenskene fylte mer diesel – utslippene økte

Lavere krav til biodrivstoff og skattekutt førte til kraftig økning i forbruket av diesel i Sverige i 2024. Klimagassutslippene økte.

Regjeringen kuttet fra 2024 den såkalte reduksjonsplikten for diesel fra 30,5 prosent til 6 prosent. Plikten innebærer at selskaper som omsetter drivstoff, skal redusere klimagassutslippene ved at biodrivstoff erstatter fossilt drivstoff i et tempo myndighetene pålegger.

Energimyndigheten la sist uke frem statistikk som viser at andelen fornybare drivstoff falt fra 26,4 prosent i 2023 til 13,4 prosent i 2024, det laveste nivået på over ti år. For diesel falt fornybarandelen fra 28,8 prosent til 6,3 prosent. Det samlede drivstoff-forbruket økte med 4,4 prosent.

Dieselhopp: Klimagassutslipp fra diesel økte fra 13,5 millioner tonn CO₂-ekvivalenter i 2023 til 18,3 millioner tonn i 2024. (Kilde: Energimyndigheten)

Det store kuttet i reduksjonsplikten for diesel er den viktigste årsaken til fallet i fornybarandel, slår Energimyndigheten fast. Nettavisen Klimatgranskaren trekker også frem at regjeringen senket avgiftene på bensin og diesel, og at en støtteordning for kjøp av elbil ble fjernet i 2023.

Konsekvensene: Sveriges utslippstall for 2024 legges frem senere i juni, men det er allerede klart at utslippene økte i fjor. Det uavhengige Klimatpolitiska rådet slo fast dette i sin 2025-rapport som ble lagt frem i mars. Hovedårsaken er nettopp de økte utslippene fra transportsektoren. Sveriges utslipp var i 2024 på 44,4 millioner tonn CO₂-ekvivalenter. Det tilsvarer en nedgang på nær 38 prosent sammenlignet med 1990.

Sverige kan fortsatt nå klimamålene for 2030, men det haster nå med å fatte beslutninger om tiltak, ifølge klimarådet. Regjeringen varslet i fjor om problemer med å innfri EU-forpliktelsene.

Hva skjer videre? Regjeringen har varslet noen grep. Fra 1. juli økes reduksjonsplikten igjen, til 10 prosent for både bensin og diesel. Dette vil føre til at fornybarandelen av drivstoff-forbruket øker igjen i år, ifølge Energimyndigheten.

Samtidig kan heretter deler av reduksjonsplikten oppfylles ved at drivstoffbransjen tilbyr fossilfri strøm fra ladestasjoner for elbiler, skriver Mattias Goldmann fra tankesmien 2030-sekretariatet i en kommentarartikkel.

I fjor innførte Sverige en vrakpant på 10 000 kroner for den som skrotet en eldre bil med forbrenningsmotor og kjøpte eller leaset en elbil. Dette hadde liten effekt, og i april ble vrakpanten økt til 25 000 kroner.