Advarer om konsekvensene av å vedta et for lite ambisiøst klimamål

PODKAST: Advokatforeningen forventer at Stortinget vedtar et nytt klimamål som er godt innenfor klimaloven, Parisavtalen og folkeretten.

Norge har vedtatt et mål om å kutte klimagassutslippene med minst 55 prosent i 2030, sammenliknet med hva utslippene var i 1990. Dette målet er lovfestet i Norges lov om klimamål (klimaloven) og det er meldt inn som Norges nasjonalt fastsatte bidrag under Parisavtalen.

Denne våren skal Norge vedta og melde inn et nytt klimamål for 2035.

Regjeringen har foreslått at det nye klimamål bør ligge i intervallet mellom 55 og 80 prosent. Forslaget har vært på høring, og mange kritiserer regjeringen for å åpne for å bryte kravene i klimaloven og Parisavtalen som blant annet sier at et nytt klimamål må utgjøre en progresjon fra gjeldende klimamål.

Kritiserer regjeringens forslag

Mann i dress med stripet slips mot blå bakgrunn.
Arne Oftedal, Foto: Simonsen Vogt Wiig
Person med langt brunt hår iført en svart blazer og hvit skjorte, stående mot en vanlig lyseblå bakgrunn.
Jenny Sandvig, Foto: Simonsen Vogt Wiig

Advokatforeningen er en av rundt 200 aktører som har levert høringssvar og som har kritiske merknader.

I denne podkast-episoden forklarer leder av lovutvalget for Miljø, klima og bærekraft i Advokatforeningen og partner ved Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, Arne Oftedal og tillitsvalgt i Advokatforeningen og også partner ved Simonsen Vogt Wiig, Jenny Sandvig, hvorfor Advokatforeningen er kritiske til regjeringens forslag.

– Bekymringsverdig

– For Advokatforeningen er det viktig å påse at Norges folkerettslige forpliktelser blir ivaretatt. Et for lite ambisiøst klimamål vil ikke være i samsvar med Norges folkerettslige forpliktelser. Og da mener vi det er viktig å si ifra, sier Oftedal.  

– Det hører til sjeldenhetene at man har et høringsnotat som så åpent sier at deler av forslaget vil være i strid med folkerettslige føringer. Vanligvis pleier de folkerettslige rammene å ramme inn det som er mulig å foreslå. Det er bekymringsverdig at man ikke har forholdt seg til disse skrankene, sier Sandvig.

Det er Stortinget som nå skal behandle regjeringens forslag. Etter at Senterpartiet gikk ut av regjering, har statsminister Jonas Gahr Støre invitert Stortinget til et bredt klimaforlik.

Forventer at Stortinget setter seg grundig inn i høringssvarene

Advokatforeningen forventer at Stortinget vedtar et nytt klimamål som er godt innenfor kravene i klimaloven, Parisavtalen og folkeretten.

–  Stortinget består av ansvarlige politikere som setter seg grundig inn i det som blant andre vi i Advokatforeningen sier, og behandler det med den seriøsiteten og alvoret som det innebærer, sier Oftedal.

 

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, PodmePodbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.

Les også

Venstre fikk Ap og Høyre med på at regjeringen skal planlegge for å nå Norges nye klimamål for 2035 uten bruk av kvoter utenfor EU. Men er Venstres gjennomslag viktig eller uvesentlig?

13. juni 2025
Les mer

– Det er jo helt absurd at man ikke klarer å bli enige om mål og den viktigste politikken for å løse et problem nesten alle partier omtaler som en av vår tids største trusler. Det er en skandale, sier daglig leder i Norsk klimastiftelse, Lars-Henrik P. Michelsen.

23. mai 2025
Les mer

PODKAST: – Det beste jeg kan gjøre er å lage et rammeverk for næringsliv og investorer som er dønn tydelig på hva vi skal oppnå, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

8. mai 2025
Les mer

– Vi er tilbake på den Stoltenbergske kurs med et klimamål som skal nås med betydelig innslag av kvotehandel, sier Anders Bjartnes.

10. april 2025
Les mer
ANNONSE