Reell fri flyt av energi over landegrenser kan styrke EU

– Debatten om fremtiden for EUs indre marked er spennende og den får også konsekvenser for EØS-avtalen. Så her er det bare å feste setebeltene og henge med, sier Energi og Klimas korrespondent i Brussel, Alf Ole Ask.

«Much more than a market» er navnet på rapporten som Italias tidligere statsminister, Enrico Letta la frem for Rådet (EUs medlemsland) forrige måned, med råd og anbefalinger om hvordan EUs konkurransekraft kan styrkes.

EUs indre marked og fri flyt av arbeid, kapital, varer og tjenester er en del av EUs DNA, og Lettas klare anbefalinger at EUs indre marked må ytterligere åpnes opp og det må legges til rette for reell fri flyt – blant annet av energi.

Kontroversielt tema

– Det er mange hindringer for å få et velfungerende energimarked med fri flyt av strøm, gass og etter hvert kanskje også fri flyt av hydrogen. Letta er inne på noe som nok kommer til å bli veldig kontroversielt. Konkret viser han til hvor mye mer effektivt det er å ha solpanel sør i Europa og vindmøller nord i Europa og ledningsnett som gjør at dette kan flyte fritt, sier Alf Ole Ask.

Men det er ikke sikkert alle vil være enig i at utviklingen av energisystemet skal planlegges på denne måten.

– Jeg ser for meg at land som kan bli teppelagt med vindmøller eller solcellepaneler kan ha visse innvendinger mot det. Men det er helt opplagt at han har et poeng når det gjelder flaskehalser i nettet. Så her er det mye å ta tak i hvis man skal få et velfungerende energimarked, sier Ask.

Lytt til Alf Ole Asks gjennomgang av hovedinnholdet i Enrico Lettas rapport i denne ukas podkast-episode i nettleseren eller i din foretrukne podkast-applikasjon.  

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, PodmePodbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.