VIDEO: Debatt om energibransjen, forbrukerne og det grønne skiftet på Arendalsuka

Hvordan sørge for at energibransjen ikke stikker kjepper i hjulene for det grønne skiftet? Se videoopptak av debatt på Arendalsuka.

Hvordan sikre et avgiftssystem som ikke motarbeider fornybarsamfunnet? Hvordan sørge for at energibransjen ikke stikker kjepper i hjulene for det grønne skiftet? Hvilke muligheter ligger i at konsumentene kan produsere strømmen selv?

Dette var blant spørsmålene som ble diskutert under en paneldebatt arrangert av TrønderEnergi under Arendalsuka fredag kl. 12.30-14.00. Debatten ble strømmet live her på Energi og Klima, og du kan se opptak av hele arrangementet i videoen under.

Panelet besto av statssekretær Kåre Fostervold (Frp) i Olje- og energidepartementet, direktør Kristin Halvorsen i Cicero, leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget Ola Elvestuen (V) og konsernsjef Ståle Gjersvold i TrønderEnergi. Ordstyrer var daglig leder i Sigla Ylva Lindberg. Debatten gikk også på Twitter med emneknagg #energipioner.

Bakgrunnen for debatten er en utvikling der forbrukere i økende grad blir produsenter av strøm, en trend som er i ferd med å nå også Norge. At kunden slipper å betale for både strøm og nettleie er bra for privatøkonomien og bra for det totale energiforbruket i Norge. Men det er ikke bra for energiselskapene, skriver TrønderEnergi i introduksjonen til debatten, og fortsetter: “Norske energiselskap må i større grad tørre å konkurrere mot seg selv om Norge skal lykkes fullt ut med en grønnere energiutvikling. Hvis bransjen hegner om dagens system kan det bli et hinder for det grønne skiftet.”