1
2

Støtt oss
1
Stillinger
2
Klimakalender

Om oss

Om oss
Støtt vårt arbeid
Annonsere
Personvernerklæring
Administrer informasjonskapsler

Følg oss

Facebook
Bluesky
Linkedin
Rss feed

Kontakt oss

Redaksjonen
Energi og Klima
Odd Frantzens plass 5
N-5008 Bergen
til toppen
Anne Jortveit
Anne Jortveit
Ansvarlig redaktør for Energi og Klima (konst.) og nestleder i Norsk klimastiftelse. Journalist. Kontakt: anne@energiogklima.no
Publisert 22. november 2018
Sist oppdatert 16.9.2025, 00:09
Artikkelen er mer enn to år gammel
Debatt

#Klima­fro­kost om mat, helse og klima

Norsk klimastiftelse har i fire år arrangert #Klimafrokoster, torsdag 22. november inviterte stiftelsen til #Klimafrokost nummer 30 – med tema: Hvordan kan vi kutte klimagassutslippene forbundet med maten vi spiser?

Publisert 22. november 2018
Sist oppdatert 16.9.2025, 00:09
Artikkelen er mer enn to år gammel
Anne Jortveit
Anne Jortveit
Ansvarlig redaktør for Energi og Klima (konst.) og nestleder i Norsk klimastiftelse. Journalist. Kontakt: anne@energiogklima.no

Torsdag 22. november kl 08-10 ble #Klimafrokosten om landbruk, mat, helse og klima arrangert i Oslo. Dette er noen av problemstillingene som ble tatt opp på #Klimafrokosten.

  • Hva kan politikken og næringslivet gjøre for å fremme en omstilling som både tjener klimaet og folkehelsen?
  • Hva vil en slik omstilling bety for landbruksnæringen og matindustrien?
  • Hvilke helsegevinster kan vi oppnå med et mer klimavennlig landbruk og kosthold?
  • Vi har lagt bak oss en sommer med tørke og høy varme, hvordan vil klimaendringene påvirke vår og verdens mulighet til å produsere nok og riktig mat?
  • Foods of Norway ved NMBU forsker på alternativt og mer klimavennlig fôr – hva går forskningen ut på og hvor langt er forskerne kommet?

Innledere og deltagere i samtalepanel: Anders Bjartnes (redaktør for Energi og Klima og for rapporten «Matsystemet under press»), Lis Pedersen Strøm (adm. dir. i Grete Roede as), Bjørn Gimming (nestleder i Norges Bondelag), Arne Bardalen (spesialrådgiver i NIBIO), Jan Botnan (forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt) og Margaret Øverland (professor ved NMBU og direktør for «Foods of Norway»). Fra Stortinget medvirker: Geir Pollestad (leder i næringskomiteen for Sp), Kårstein Eidem Løvaas (medlem i næringskomiteen for Høyre), Ruth Grung (medlem i næringskomiteen for Ap) og Une Aina Bastholm (medlem i finanskomiteen for Miljøpartiet De Grønne.)

Les mer om klimagassutslipp, matsystemet og landbruket i Norsk klimastiftelses rapport «Matsystemet under press.

Kavlifondet har siden starten av støttet prosjekt #Klimafrokost og gjort det mulig for stiftelsen å tilby gratis kunnskapsdeling inkludert frokost.

ANNONSE
Bluesky

Les også

Disse sektorene slipper ut mest globalt

Produksjon av elektrisk kraft og industrien er de to sektorene som står for de største direkte utslippene av klimagasser.

1. desember 2025
Les mer

Traktor, tarmgass og tiltak i industrien

Norske klimagassutslepp fell, sauer slepper ut mindre enn vi tidlegare har trudd, og norsk industri planlegg milliardar i nye klima- og energisparingstiltak.

7. november 2025
Les mer
En stor folkemengde går langs en travel bygate med butikker, flagg og skilt på en solfylt dag.

Norge skal få et klimamål for forbruket

Å kutte utslipp vi skaper i utlandet gjennom forbruket vårt vil bety en utvidelse av norsk klimapolitikk. Her er områdene en bør ta fatt i først, skriver Tonje Orsten Kristiansen i Framtiden i våre hender.

6. august 2025
Les mer
Brannmannskaper og utrykningskjøretøy rykker ut til en stor skogbrann som sprer seg i et skogsområde, med tykk røyk som bølger opp mot himmelen.

Vi varslet om klimaendringene for lenge siden – hvorfor når ikke budskapet frem?

Hetebølger, tørke, skogbranner og flom. At vi vil få mer av dette, varslet klimaforskningen om for et kvart århundre siden. Hvorfor har ikke budskapet sunket inn? Er vi forskere selv en del av problemet, spør Rasmus Benestad.

5. august 2025
Les mer
ANNONSE
Ledige stillinger i det grønne skiftet

Vil du jobbe med klima og jordbruk?

Miljødirektoratet søker etter rådgivere med analytiske evner
Oslo
Frist: 4.12.2026