Dreining mot varmere vær i mai

Prognosene for 17. mai ser foreløpig bra ut fra Sørlandet til Trøndelag.

Her er en kort oppdatering som følge av en endring i prognosene.

Som nevnt i forrige innlegg, lå Norge plassert mellom kalde og varme områder i mai-prognosene. I de siste prognosene ligger vi tydeligere i det varme området. Årsaken er at det varsles om et høytrykk over Øst-Europa og den vestlige delen av Russland. Da blir det vind fra sør over Norge.

  • Innlegget ble først publisert på klimavarsling.no. Klimavarselet er del av et forskningsprosjekt. Les mer i bunnen av artikkelen.

Bildet under viser et ukessammendrag for varslet temperatur neste uke (klikk på bildet for å navigere i tid).

Gjennomsnittlig prognose for temperatur (avvik fra normalen) i uke 20, basert på 51 simuleringer fra 8. mai. Enheten er grader. Prognosen er laget med ECMWF sitt månedsvarslingssystem.

Ifølge Yr blir det temperaturer opp på 20-tallet mange steder i neste uke. Prognosene for 17. mai ser foreløpig bra ut fra Sørlandet til Trøndelag. Uke 21 ser også varm ut, men etter dette er det mer usikkert. Nedbørsprognosene for noen uker frem i tid er også ganske usikre.

Vi publiserer vårt sommervarsel, for juni og utover, i starten av neste uke.

Om klimavarslene

Denne teksten er hentet fra nettstedet klimavarsling.no og skrevet av klimaforsker Erik Kolstad.

Varslene utarbeides som en del av Climate Futures, et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som er finansiert av Forskningsrådet og mer enn 30 partnere innen forskning, privat og offentlig sektor. Målet er å møte det økende behovet for avanserte, relevante og anvendte vær- og havvarsler.

Merk at varslene er eksperimentelle. Forskerne advarer mot å tillegge varselet vekt i beslutningsprosesser, og de tar ikke ansvar for eventuelle tap som følger av bruk av varselet.