Kraftig fall for kullkraft i Kina

Kullkraft faller kraftig i Kina. I årets første tre måneder var nedgangen 10 prosent, ifølge landets energimyndigheter.

Bruken av kullkraft falt kraftig i Kina i årets første tre måneder.
Bruken av kullkraft falt kraftig i Kina i årets første tre måneder.

Kinas forbruk av kullkraft falt med 10 prosent i årets tre første måneder målt mot tilsvarende periode i fjor, melder Australian Financial Review. Det er tall fra kinesiske energimyndigheter, National Energy Administration, som viser at trenden når det gjelder kullforbruk i 2014 har fortsatt inn i 2015. I 2014 falt Kinas kullforbruk for første gang på svært mange år.

Meldingen om 10 prosent reduksjon i kullkraften kommer et par dager etter at det ble offentliggjort tall som viser at kullimporten til Kina er nær halvert i første kvartal i år. Nedgangen i Kinas kullforbruk bekreftes også av opplysninger om at landets største kullprodusent, Shenhua Group, vil kutte kraftig i produksjonen i år for å tilpasse seg dempet etterspørsel.

Ifølge tall fra kinesiske energimyndigheter økte strømforbruket i Kina i årets tre første måneder med 0,8 prosent – den laveste økningen på svært mange år. Produksjonen av vannkraft økte like mye som kullkraften ble redusert. Når produksjonen av fornybar energi og kjernekraft øker mer enn det totale forbruket, så faller bruken av kull.

I Australia vekker nedgangen i kinesisk kullforbruk stor bekymring fordi det rammer landets kulleksport. Norsk næringsliv er også berørt fordi tørrbulkratene påvirkes negativt og skipsverdiene raser.

Den positive nyheten er at Kinas CO₂-utslipp – og landets forurensningsproblemer – reduseres når det brennes mindre kull.