Tilbyr boligeiere heldigital og gratis energirådgiving

Hvilke tiltak kutter strømregningen din mest? Plattformen Vilda gir deg svarene man før måtte gå til en energirådgiver for å få, og kobler deg med både bank og håndverker for å få jobben gjort.

SPIR er en grønn innovasjonspris som skal løfte frem gründere og oppstartsbedrifter i Norge som er en del av løsningen på klimakrisen. En av kandidatene til SPIR-prisen 2023 er Vilda AS. Vi har snakket med gründer og daglig leder Børrea Elisabeth Schau-Larsen.

Hva er Vilda?

– Vilda er en plattform som hjelper boligeiere med å gjøre boligen mer energieffektiv. Alt du behøver å gjøre er å gå på vilda.no, skrive inn adressen din og svare på noen enkle spørsmål. På bakgrunn av denne informasjonen får brukeren konkrete forslag til energisparingstiltak, og Vilda kalkulerer også sparepotensialet i både kilowattimer, kroner og CO₂. I tillegg kobler vi deg med bank og lokale håndverkere, slik at du enkelt kan få jobben finansiert og gjort.

– Vi bor i gamle hus og de fleste vil fortsatt være i bruk i 2050. Skal vi klare klimamålene, må vi bruke energi smartere også hjemme. Vi trenger verktøy som respekterer folk sin tid, kunnskap og lommebok. Og det er det Vilda handler om. Belønningen du får som boligeier, er økt bokomfort, en lavere strømregning og billigere boliglån.

Kandidat: Vilda AS
Daglig leder: Børrea Elisabeth Schau-Larsen
Eier(e): Børrea Elisabeth Schau-Larsen, Skavl Holding AS, Founders Fund IV AS, Constand-Holdings AS, Farvatn AS, EGD Capital AS og en rekke mindre aksjonærer.
Oppstartsår: 2021

Les mer: vilda.no

– Hva er klimagevinsten?

– Energieffektivisering er et avgjørende klimatiltak. I Norge er energisparing viktig for å ta ned strømforbruket. Det reduserer kostnadene for den enkelte og tar samtidig ned behovet for å bygge ut ny kraftkapasitet. Det sparer også naturen for inngrep. 

– I Europa, hvor mange boliger fortsatt varmes opp med olje og gass, er energieffektivisering en nøkkel for å kutte utslipp. EUs mål er å oppgradere 35 millioner boliger innen 2030. Etter at Russland gikk til krig mot Ukraina har energieffektivisering dessuten blitt et viktig tiltak for å sikre energisikkerheten i Europa. 

– Hvem er kundene deres?

– Vilda er en flersidig plattform som kobler huseier med bank og håndverkere. For huseiere er det gratis å bruke Vilda, mens samarbeidspartnere betaler for tjenesten.

– Hvor langt har dere kommet med utviklingen av prosjektet?

Vi er ennå i en tidlig fase. Vi ble tatt opp i DNB Nxt-akseleratoren ved StartupLab i november i 2021. Nå har vi nettopp inngått et samarbeid med Sparebanken Vest som bruker Vilda i kunderådgivningen for å utløse grønn finansiering. Sammen skal vi hjelpe flere vestlendinger å spare strøm, penger og klima. Ambisjonen er å utløse flere hundre grønne oppgraderingslån i 2023.

– Akkurat nå fokuserer vi på Vestlandet, men vi skal fort skalere videre til resten av Norge.

Vilda-teamet: F.v.: Yacine Lakel, Jens Gåsemyr Magnus, Matthew Raft, Børrea Schau-Larsen og Sondre Gjellestad. Tobias Martens, Eder de Olivieira Barreto og Pedro Guerrato er også med i teamet, men var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Vilda

– Hva har vært de største utfordringene til nå?

– Det har vært en bratt læringskurve. Vi gikk tidlig på luften for å teste verdiforslaget vårt så raskt som mulig og var ikke rigget for responsen. Håndverkerne er de nye klimaheltene som er gode på sitt fag, men få er gode på helheten. Vi har lært at miljø er viktig, men økonomi er avgjørende.