CO₂-markedet i 2011

Hva var det viktigste som skjedde i karbonmarkedene i 2011? Utvilsomt at Australia vedtok en føderal CO₂-pris som gjelder fra juli 2012. Etter tre år skal CO₂-skatten (fast pris, ukjent volum) omgjøres til et kvotehandelssystem (fast volum, ukjent pris). Gillard-regjeringen, med et knapt flertall fra Labor, Greens og uavhengige, har dermed klart det som Rudd-regjeringen… Fortsett å lese CO₂-markedet i 2011

Hva var det viktigste som skjedde i karbonmarkedene i 2011? Utvilsomt at Australia vedtok en føderal CO₂-pris som gjelder fra juli 2012. Etter tre år skal CO₂-skatten (fast pris, ukjent volum) omgjøres til et kvotehandelssystem (fast volum, ukjent pris). Gillard-regjeringen, med et knapt flertall fra Labor, Greens og uavhengige, har dermed klart det som Rudd-regjeringen begynte på i 2007, da Australia ratifiserte Kyoto og lovet å begrense egne drivhusgassutslipp.

Ellers bør det nevnes at California i løpet av 2011 ble klare til å sette i gang sitt eget kvotehandelssystem i 2013, og at de sannsynligvis får selskap av Ontario og Quebec. I nordøst-USA begynte de ni RGGI-delstatene å diskutere strengere utslippsmål i kvotehandelssystemet de har hatt siden 2009.

I Europa gjorde finanskrisen at kvoteprisen falt til de laveste nivåene siden 2007. Særlig sertifikater fra den grønne utviklingsmekanismen (CDM) fikk unngjelde. EU kan nå antageligvis oppfylle sitt mål om 20% reduksjon under 1990-nivå i 2020 uten ytterligere anstrengelse. Det blir dermed enklere å styrke målet, f.eks. til 25% eller 30%. Vi får se hva det danske formannskapet i EU får gjort med dette i første halvdel av det nye året.

EU har ellers god grunn til å være fornøyd med Durban-møtet, hvor Kyoto (inkludert CDM) ble videreført. Men det som vil få størst langsiktig betydning var at Durban opphevet den nesten 20 år gamle todelingen av verdens land (Annex I mot resten).