Se på Klimatv.no: Opptak fra #Klimafrokost om grønn ammoniakk

Grønn ammoniakk – produsert helt uten bruk av fossil energi – kan brukes som drivstoff i skip og i gjødselproduksjon. Dette var tema for #Klimafrokost i regi av Norsk klimastiftelse 4. juni. Du kan se opptakene her.

Program:

  • Grønn ammoniakk – kan det bli vår neste store klimaløsning? Innledning v/ Kirsten Å. Øystese, prosjektleder i Norsk klimastiftelse.
  • Auke Lont, konsernsjef i Statnett, er medlem av Energy Transition Commission. ETC har i sin “Mission Possible”-serie trukket fram grønn ammoniakk som en av de virkelig lovende teknologiene for å av-karbonisere de vanskelige sektorene. Auke Lont presenterer innholdet.  
  • Utvikling av brenselcellen som skal brukes i Eidesvik Energy – supplybåten som skal gå på ammoniakk og som ligger an til å bli verdens første i sitt slag. Tjalve Svendsen, researcher ved CMR Prototech, gir oss status for prosjektet i intervju med Kirsten Øystese.
  • YARA som en stor ammoniakkprodusent ser på muligheten for å gå fra grå til grønn ammoniakk. Hvilke barrierer og muligheter byr dette på og hvordan vurderer Yara grå, blå og grønn ammoniakk? Hvor er potensialet for produksjon best, hvem er kundene og hvor er de? Innledning ved Rob Stevens, VP Ammonia Energy and Shipping Fuel i Yara.
  • Kan produksjon av grønn ammoniakk bli en mulig ny industri i Norge basert på fornybar energi? Innledning ved Ulf Eriksen, leder av enheten Hydrogen i Statkrafts forretningsområde Vind- og solkraft Europa.
  • Stortingsrepresentantene Liv Kari Eskeland (H) og Else-May Norderhus (AP) i samtale om hvordan politikken kan legge til rette for at grønn ammoniakk kan fremstilles i Norge og slik også bidra til verdiskaping og arbeidsplasser. Eskeland og Norderhus kommenterer også regjeringens nye «hydrogenstrategi».

Møteleder er Anne Jortveit, nestleder i Norsk klimastiftelse. Kavlifondet gir økonomisk støtte til prosjekt #Klimafrokost.