Miljøagentene på plass i Katowice

De drar fra møte til møte på klimakonferansen for å “formidle norske barns meninger og bekymringer om klima og miljø til de som bestemmer”.

Jeg tok en prat med en av dem, Penelope Lea (14). Penelope ble valgt inn i styret for Miljøagentene i Oslo som 11-åring og leder nå Barnas Klimapanel.

Hun ble tidligere i år stemt frem som den yngste som noen gang har mottatt frivillighetsprisen. Her er utdrag fra juryens begrunnelse: «Vinneren gjør en uvurderlig innsats som enkeltperson, og som representant for de mange engasjerte unge. Hun får alle i tale, til og med statsministeren, og har en spesiell evne til å inspirere og bevege andre. På den måten er vinneren et forbilde for mange.»

Miljøagentene med Oslos miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg i Katowice. Aksjonistene har også møtt bl.a. Stortingets energi- og miljøkomite (foto: Svein Tveitdal).

Dette svarte hun når jeg spurte henne hvilke planer Miljøagentene har på klimatoppmøtet i Katowice:

– Vi er her for å videreformidle norske barns meninger og bekymringer om klima og miljø til de som bestemmer. Vi ønsker å høre hva de voksne sier og ta det med hjem. Vi må bli hørt og minne politikerne på at de bestemmer for oss, for når en bestemmer over andre får man mer mot – og vi trenger mot. I Norge er de fleste mette, trygge og har et sted å bo, så vi har mulighet til å bære mer enn andre – for andre har mer å bære på i tillegg. Vi må høre og prøve og kanskje feile på veien til å lære. Jeg er redd for å feile, men reddere for at vi ikke prøver.

Blogger fra COP24 i Polen

Svein Tveitdal er tidligere FN-direktør. Han var leder av Klimavalg 2013. Tveitdal deltar under COP24 i Katowice som representant for Besteforeldrenes klimaaksjon og er akkreditert NGO-deltaker for ForUM for utvikling og miljø. Han blogger om sine inntrykk for Besteforeldrenes klimaaksjon og Energi og Klima.

Penelope går i niende klasse på Kjelsås skole og har vært med på flere felles markeringer med Besteforeldrenes klimaaksjon i Oslo. Hun synes samarbeidet på tvers av generasjonene er viktig.

Hun håper å treffe Greta Thunberg fra Sverige her nede sammen med de andre miljøagentene. Jeg spurte henne om hun ville gjøre som Greta og sette seg ned foran Stortinget til Norge lover å redusere utslippene med 15 prosent i året. Svaret var at hun vil ta grep her, men finne sin egen måte å aksjonere på.