Saudi-Arabia tar 7-milssteg mot fornybarsamfunnet

Saudi-Arabia, det vil si K.A.CARE (King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy) har nå lagt frem den offisielle hvitboken som mer detaljert og i forpliktende ordelag beskriver landet landets 100 milliarder dollar-plan for fornybar energi.

Det har vært annonsert og omtalt tidligere, men nå er det altså offisielt. Saudi-Arabia, det vil si K.A.CARE (King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy) har nå lagt frem den offisielle hvitboken som mer detaljert og i forpliktende ordelag beskriver landet landets 100 milliarder dollar-plan for fornybar energi.

Landet som frem til nå har ignorert den grønne bølgen og periodevis fornektet menneskeskapte klimaendringer, erklærer nå at de innen 2032 skal dekke halvparten av landets enorme strømforbruk med fornybar eller kjernekraft. I dag er 100 % av strømproduksjonen i Saudi-Arabia basert på naturgass, tungolje og diesel. Bakgrunn og perspektivene bak det omfattende programmet kan du lese mer om her.

I veikartet som er nå er offentliggjort, fremgår det at første anbudsrunde for kjøp av vind- og solstrøm fra private strømprodusenter skal finne sted i første halvår 2013. Planen er å inngå kontrakter tilsvarende hele 54 gigawatt fornybar kapasitet før 2032.

Saudi-Arabia demonstrerer med dette sin vilje til å bli en av de største produsentene av fornybar energi i verden. Omfanget av programmet – enestående ikke bare i Midtøsten-regionen, men globalt – åpner store muligheter for bedrifter langs hele verdikjeden i fornybarmarkedet, i en tid der flere segmenter preges av overkapasitet.

Ifølge hvitboken, og i tråd med tidligere kunngjøringer, vil et statlig organ kjøpe elektrisitet generert fra solenergi (solcelleanlegg og termisk solenergi), men også vind, jordvarme og avfall-til-energi anlegg. Utviklere vil bli invitert til å by på kraftkontrakter. Tre anbudsrunder med en total kapasitet på opp til 7000 MW er planlagt til 2015, med oppstart av den første innledende runden (500-800 MW PV, CSP og vind) i første halvår 2013. Ikke bare pris, men også lokal produksjon av komponenter samt opplæring av Saudi-ansatte vil være viktige kriterier for valg av budgivere.

De totale volumene som planlegges bygget er fremstilt i figur 2 nedenfor.

Lysbilde2