Prognoser frem mot 17. mai

Nedbørsprognosene ser lovende ut for mai. Utsiktene for temperatur er mer usikre.

Det har snødd mange steder de siste dagene, og mange spør seg om hvor lenge kulden vil vare. Skjermdumpen under viser det nyeste varselet for neste uke, i form av avvik fra normaltemperatur for denne tiden på året. Hvis du lurer på hva som er normalen for ditt sted, anbefales Yr. Finn stedet ditt og klikk på Historikk. Her er et eksempel for Bergen.

  • Innlegget ble først publisert på klimavarsling.no. Klimavarselet er del av et forskningsprosjekt. Les mer i bunnen av artikkelen.

Blå farger indikerer områder med forventet lavere temperaturer enn normalt. Klikk på bildet for å komme til prognosesiden, der du kan navigere frem og tilbake i tid ved hjelp av piltastene.

Gjennomsnittlig prognose for temperatur (avvik fra normalen) i uke 18, basert på 51 simuleringer fra 24. april. Enheten er grader. Prognosen er laget med ECMWF sitt månedsvarslingssystem.

De foreløpige prognosene fra ECMWF for ukene etterpå har en todeling som minner om den på bildet over, der det er varmt i den vestlige delen av Europa og kaldt i øst. Det er usikkert hvor de ulike delene av landet vil havne i den drakampen.

Nedbørsprognosene ser lovende ut. Her er prognosene for neste uke:

Gjennomsnittlig prognose for nedbør (avvik fra normalen) i uke 18, basert på 51 simuleringer fra 24. april. Enheten er millimeter per uke. Prognosen er laget med ECMWF sitt månedsvarslingssystem.

Enheten er millimeter nedbør i løpet av hele uken. En ting man skal være klar over når man tolker slike kart, er at de normale nedbørsmengdene på Vestlandet er høyere enn på Østlandet.

Vi kan også kikke på de siste prognosene fra amerikanske NOAA, denne gang for hele mai under ett. Bildet under viser gjennomsnittlig forventet temperaturavvik fra normalen. Klikk på bildet for å se prognoser for flere måneder frem i tid, men vær obs på at det er økende usikkerhet jo lenger frem prognosene går.

Gjennomsnittlig prognose for temperatur (avvik fra normalen) i mai, basert på 40 simuleringer fra 15.–24. april. Enheten er grader. Prognosen er laget med NOAA sitt sesongvarslingssystem.

En lignende todeling er tydelig her, med de høyeste temperaturavvikene i vest.

Det kan være interessant å se på nedbøren også. Den amerikanske modellen indikerer at mai blir noe tørrere enn normalt i Sør-Norge:

Gjennomsnittlig prognose for nedbør (avvik fra normalen) i mai, basert på 40 simuleringer fra 15.–24. april. Enheten er millimeter per dag. Prognosen er laget med NOAA sitt sesongvarslingssystem.

Vi kommer med vårt sommervarsel like før 17. mai, så snart modellprognosene er klare.

Om klimavarslene

Denne teksten er hentet fra nettstedet klimavarsling.no og skrevet av klimaforsker Erik Kolstad.

Varslene utarbeides som en del av Climate Futures, et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som er finansiert av Forskningsrådet og mer enn 30 partnere innen forskning, privat og offentlig sektor. Målet er å møte det økende behovet for avanserte, relevante og anvendte vær- og havvarsler.

Merk at varslene er eksperimentelle. Forskerne advarer mot å tillegge varselet vekt i beslutningsprosesser, og de tar ikke ansvar for eventuelle tap som følger av bruk av varselet.