– 2050-mål om nullutslipp må ikke bli en hvilepute

Podkast: Det neste tiåret blir avgjørende for å begrense utslippene, advarer Seb Henbest, sjeføkonom i analysebyrået Bloomberg NEF.

Med annonsering av planer eller konkret politikk fra Kina (2060), Japan, Sør-Korea, EU og USA, er majoriteten av verdens utslipp nå underlagt «2050-planer» om nullutslipp. – Det er et steg i riktig retning, men samtidig noe som er enkelt å annonsere. 2050 er et politisk mål, ikke et klimamål, sier Henbest.

Han peker på at det hjelper fint lite å være utslippsfrie i 2050 dersom mesteparten av kuttene tas mot slutten av den neste 30-årsperioden. – Vi kan passere både 1,5 og 2 graders oppvarming og fremdeles være nokså nær utslippsfri i 2050. Derfor er de neste ti årene kritiske for å i det hele tatt være i posisjon til å nå målet.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, PodmePodbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.

Hør mer om:

  • hvorvidt «koronaeffekten» er permanent eller ei
  • prisfallet på vind- og solenergi og i hvor stor del av verden det er billigste kraftkilde
  • omfanget av norsk gass i et 1,5 grader-scenario
  • hva som skal til for å bygge en hydrogenøkonomi

Vil du fordype deg mer i dagens tema?

Vil du sette deg enda bedre inn New Energy Outlook 2020? Et 30 sider, fyldig sammendrag er åpent tilgjengelig for alle. Du kan også lese min analyse fra lanseringen i oktober, lese artikler i Forbes, Bloomberg og PV Magazine, eller se presentasjon av rapporten fra Zero-konferansen med kommentarer fra olje- og energiminister Tina Bru og Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnessen.