– Dyrket kjøtt er ikke lengre en crazy drøm
PODKAST: – Lykkes vi med å dyrke kjøtt i laboratorium kan det være en like viktig del av et mer klimavennlig kosthold som det å spise mer plantebasert mat, innsekter og mer mat fra havet, sier forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, Sissel Rønning.
![SisselRønning](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fapi.energiogklima.no%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F05%2FSisselRonning-725x608.jpg&w=3840&q=75)
– Målet er å dyrke kjøtt som er klimavennlig, smaker godt og er rimelig, sier forsker ved Nofima, Sissel Rønning. Foto: Nofima
Selv om Winston Churchill allerede i 1931 mente det var absurd å dyrke en hel kylling om det var et kyllingbrystet man ville ha, tok det tre år å lage verdens første laboratorie-dyrkede hamburger. Den kostet 2-3 millioner kroner. Nå er prosessene bedre og billigere.
– Skal dyrket kjøtt ha livets rett må det se bra ut, smake godt, det må være rimelig og det må være trygt, sier Rønning.
I Singapore er laboratorie-dyrket kyllingnuggets godkjent for salg. I USA investeres det milliarder i året, men i Norden er interessen foreløpig begrenset.
– Det er ingen selskaper eller start-ups i Norden som har satset på dette. Ved Nofima har vi bare klart å dyrke kjøtt på størrelse med små erter, men jeg tror det er viktig at også vi i Norden forsker og følger med på hva industrien gjør i andre deler av verden. Det er ikke småpenger som investeres i dette og også store kjøttprodusenter i USA har gått inn i denne delen av industrien. Når det er mye penger som investeres, nærmer det seg en realitet, sier Rønning.