1
2

Støtt oss
1
Stillinger
2
Klimakalender

Om oss

Om oss
Støtt vårt arbeid
Annonsere
Personvernerklæring
Administrer informasjonskapsler

Følg oss

Facebook
Bluesky
Linkedin
Rss feed

Kontakt oss

Redaksjonen
Energi og Klima
Odd Frantzens plass 5
N-5008 Bergen
til toppen
Kirsten Å. Øystese
Kirsten Å. Øystese
Prosjektleder for klimaportalen tilnull. Programleder i podkasten til Energi og Klima. Journalist. Kontakt: kirsten.oystese@klimastiftelsen.no
Publisert 19. mai 2021
Sist oppdatert 25.11.2025, 16:00
Artikkelen er mer enn to år gammel
Podkast

– Dyrket kjøtt er ikke lengre en crazy drøm

PODKAST: – Lykkes vi med å dyrke kjøtt i laboratorium kan det være en like viktig del av et mer klimavennlig kosthold som det å spise mer plantebasert mat, innsekter og mer mat fra havet, sier forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, Sissel Rønning.

Publisert 19. mai 2021
Sist oppdatert 25.11.2025, 16:00
Artikkelen er mer enn to år gammel
Kirsten Å. Øystese
Kirsten Å. Øystese
Prosjektleder for klimaportalen tilnull. Programleder i podkasten til Energi og Klima. Journalist. Kontakt: kirsten.oystese@klimastiftelsen.no

Selv om Winston Churchill allerede i 1931 mente det var absurd å dyrke en hel kylling om det var et kyllingbrystet man ville ha, tok det tre år å lage verdens første laboratorie-dyrkede hamburger. Den kostet 2-3 millioner kroner. Nå er prosessene bedre og billigere.

Sissel B. Rønning, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, Foto: Nofima

– Skal dyrket kjøtt ha livets rett må det se bra ut, smake godt, det må være rimelig og det må være trygt, sier Rønning.

I Singapore er laboratorie-dyrket kyllingnuggets godkjent for salg. I USA investeres det milliarder i året, men i Norden er interessen foreløpig begrenset.  

– Det er ingen selskaper eller start-ups i Norden som har satset på dette. Ved Nofima har vi bare klart å dyrke kjøtt på størrelse med små erter, men jeg tror det er viktig at også vi i Norden forsker og følger med på hva industrien gjør i andre deler av verden. Det er ikke småpenger som investeres i dette og også store kjøttprodusenter i USA har gått inn i denne delen av industrien. Når det er mye penger som investeres, nærmer det seg en realitet, sier Rønning.

ANNONSE
Bluesky

Les også

Status Kina: utslippene, kullet og fornybarboomen

Kina er verdens største utslippsnasjon, verdens største forbruker av kull og verdens største utbygger av fornybar energi. Kina er både verst og best. Så hva er status for Kinas klimaomstilling?

13. november 2025
Les mer

– Strømstøtten i 2026 blir dyrere enn skipstunnelen på Stad

Hva får statsbudsjettet å si for Norges mulighet til å omstille og kutte utslipp? Hvilke klima- og energisaker får mest å bety for oss innbyggere? Hør mer i ukens Klimax.

17. oktober 2025
Les mer

Er det krypto og kattevideoer vi skal bruke strøm på?

PODKAST: I 2024 gikk litt mer enn én prosent av strømmen i Norge til datasentre. Forbruket kan mangedoble seg på få år. Hvilke konsekvenser har det?

16. oktober 2025
Les mer

Frps kortslutning

Hva skjer med Frps motstand mot elektrifisering? Og hva vil Tor Mikkel Wara gjøre i energi- og miljøkomiteen? 

10. oktober 2025
Les mer
ANNONSE
Ledige stillinger i det grønne skiftet

Vil du jobbe med klima og jordbruk?

Miljødirektoratet søker etter rådgivere med analytiske evner
Oslo
Frist: 4.12.2026