– Energikrisen er også en matkrise

PODKAST: – De som allerede er hardest rammet av kriser rammes også hardest av økte matvarepriser. På kort sikt må verdenssamfunnet reagere umiddelbart med bistand. På lengre sikt må vi skaffe mer mat til en voksende befolkning, samtidig som vi reduserer utslippene, sier konsernsjef i Yara, Svein Tore Holsether.

Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara. Foto: Yara

Verdens matsystem – fra jord til bord – står for rundt 25 prosent av de globale klimagassutslippene.
For å nå målene i Paris-avtalen er det helt avgjørende at også utslippene som er knyttet til å dyrke jord, produsere mat, transportere og distribuere den, reduseres mye.

– Vi er bare åtte avlinger unna 2030 og det er en enorm oppgave som ligger foran oss, sier Holsether.

I denne ukas podkast forteller han om hvordan energikrisen har synliggjort svakhetene i verdens matsystem. Han forteller om den store jobben som må gjøres for å sikre en mer bærekraftig matproduksjon. Om mulighetene for å kutte utslippene fra gjødselproduksjonen ned mot netto null ved bruk av grønn og blå ammoniakk. Og om de potensielle forretningsmulighetene som ligger i å forsyne skipsfarten med grønt drivstoff.
Ja, også forteller han litt om den mentale helsegevinsten ved å løpe veldig langt og veldig lenge.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, PodmePodbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.