Havvind: Blir det et eventyr?

Hva bør Utsira få igjen for å få havvind-turbiner rett i utsikten og hvor lønnsomt blir havvind på Sørlige Nordsjø II for utbyggerne med regjeringens subsidietak?

Denne uka presenterte olje- og energiminister Terje Lien Aasland og statsminister Jonas Gahr Støre utlysningen av de første havvind-områdene: Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

Marte Eide Klovning, ordfører i Utsira kommune

I denne podkast-episoden er ordfører i Utsira, Marte Eide Klovning og fagsjef for havvind i Fornybar Norge, Jon Evang, gjester.

I Utsira er det store forventninger til hva havvind-utbyggingen kan bety for kommunen.

– Utsira er Norges minste kommune med 208 innbyggere. Mange er positive til havvind-planene fordi det betyr muligheter for kommunen. Men vi har også forventninger om at når vi ofrer utsikten, må vi få noe igjen i form av arbeidsplasser og inntekter, sier Klovning.

Blir det god butikk for utbyggerne?

Jon Evang, fagsjef Havvind i Energi Norge.

Det er foreløpig ikke kjent hvor mye staten vil bidra med i subsidier til utbygging på Utsira Nord. For utbygging av havvind på Sørlige Nordsjø II vil regjeringen maksimalt bidra med 15 milliarder kroner i subsidier. Selskapene som ønsker å være med i konkurransen om havvind-konsesjonen, må by under 66 øre/kWh.

– Dette er et offensivt forslag fra regjeringen, sier Evang.

Forventningene til kraftprisene etter 2030, kostnadene ved nettilknytning til land og økte kostnader for alle komponentene som følge av inflasjon, er faktorer som selskapene må ta med i lønnsomhetsvurderingene.

Han tror likevel at de aller fleste utbyggerne vil være interessert i å konkurrere om å bygge ut havvind på Sørlige Nordsjø II med støttenivået som regjeringen har presentert.

Lytt til samtalene med Marte Eide Klovning og Jon Evang i nettleseren eller i din foretrukne podkastapplikasjon.