Kan flytende havvind bli konkurransedyktig?

– Til de som forventer at flytende havvind kommer til å forbli en dyr teknologi, har sjefforsker ved Sintef og leder av forskningssenteret NorthWind, John Olav Giæver Tande ett budskap: – La oss snakkes når vi har installert 10 GW. Da tror jeg vi vil se et helt annet kostnadsbilde.

John Olav Giæver Tande, sjefforsker ved SINTEF Energi og leder av forskningssenteret NorthWind

I denne podkast-episoden er sjefforsker ved Sintef og leder av forskningssenteret NorthWind, John Olav Giæver Tande gjest.
Han forteller om hvordan havvind har utviklet seg globalt fra den første havvindparken ble bygget tidlig på 1990-tallet og frem til i dag, og hvilke forventninger vi kan ha til vekst fremover.

– Flytende havvind har et stort potensial, men teknologien er foreløpig helt i starten. Det finnes vel ingen teknologier som er kommet inn i markedet og er kjempebillig allerede fra starten. Men jeg tror at når vi har installert 10 GW flytende havvind, vil vi se et helt annet kostnadsbilde som er konkurransedyktig, og vi vil se at skalafordeler og innovasjoner vil bidra til å ta ned kostnadene, sier Tande.