Er klimakrisen togets sjanse til comeback?

PODKAST: – Dette er tog- og jernbaneselskapenes sjanse til å ta opp konkurransen med flyet. Toget kan tilby reiseglede og eventyr, og vi kan fortsatt reise – men på en klimavennlig måte, mener Sigrid Elsrud og Kristian Skjellum Aas.

En gang var toget symbolet på industriutvikling, fremgang, vekst og eventyr.
Men de siste tiårene er toget satt i skyggen av privatbilisme og billige flyturer.
Men når utslippene skal til null og vi blir flere mennesker i verden som fortsatt vil reise – har toget en sjanse til å gjøre comeback?

Sigrid Elsrud driver selskapet Langs linjen og togbloggen.no.
Kristian Skjellum Aas administrerer Facebookgruppa Togferie.
De er to av Norges varmeste forkjempere for tog.

– Jeg synes det er ironisk at vi bruker store ressurser på å gjøre bilene elektriske og flyene elektriske, men så har vi en transportform som har vært elektrisk i 100 år, som vi ikke satser på, sier Kristian.

Sigrid mener klimakrisen er jernbanens sjanse til å få ferieglade mennesker tilbake på sporet. Men det er også vår sjanse til å påvirke.

– Hver feriereise er et valg

– Hver gang vi kjøper en feriereise tar vi et valg. Kjøper vi en flybillett, bekrefter vi tendensen som har vært de siste par tiårene. Kjøper vi i stedet en togbillett, så blir vi en del av statistikken som Jernbanedirektoratet og andre kan bruke når de vurderer om det er interesse for å bygge ut et bedre togtilbud, sier hun.

Sammen med programleder Kirsten Øystese snakker de i podkasten om hvorfor det er superenkelt å finne flybilletter på internett, men nesten umulig å finne ut hvor man kan få kjøpt togbilletter på tvers av land.

De snakker om hvorfor ikke all togpolitikk i Europa har vært vellykket og hvorfor særlig Norge har havnet bakpå. Og så deler Kristian og Sigrid gode toghistorier og togtips. Visste du for eksempel at det er mulig å kjøpe billett i en panorama-vogn langs Rhinen? 

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, PodmePodbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.

Lytt til ukas podkastepisode her i nettleseren eller i en podkastspiller.