Shell: Vi går inn i offshore vind for å tjene penger

PODKAST: – Vi har vært i Norge i over 100 år og vi vil gjerne være i Norge de neste hundre år også. For Shell handler satsingen på offshore vind om å vokse i markeder der vi tror inntjeningen vil komme på sikt, sier administrerende direktør i Norske Shell, Marianne J. Olsnes.

Stadig flere selskaper melder sin interesse for å bygge offshore vind i Norge – nå også Shell – som har signert samarbeidsavtale med BKK og Lyse og vil søke konsesjoner for havvind på både Utsira Nord og Sørlige Nordjsø II. Shell vil ha 60 prosent eierandel mens BKK og Lyse vil ha 20 prosent hver.

Marianne J. Olsnes, administrerende direktør i Norske Shell. Foto: Shell

– Sammen har vi hele verdikjeden fra vannmagasinene og frem til det norske og europeiske markedet. Vi har lokalkunnskap, regionalkunnskap og internasjonal kunnskap. Vi har kompetanse på strøm og infrastruktur og vi har stor prosjekteringskapasitet på havvind, sier Olsnes.

Hun tror det er mulig å tjene penger på bunnfast havvind fra Sørlige Nordsjø II uten subsidier.
– På Utsira Nord så kommer det an på rammebetingelsene. Det er fortsatt ganske kostbart med flyende havvind, sier Olsnes.

Forventning om raskere omstilling i tråd med målene i Parisavtalen

Shell er et av verdens største petroleumsselskap som merker økt forventing om å opptre i tråd med målene i Parisavtalen. I mai ble Shell pålagt av tingretten i Haag å kutte 45 prosent av alle sine utslipp innen 2030.

– Vi anerkjenner at vi har vært, og er en del av problemet. Vi har store utslipp i den tradisjonelle olje- og gassproduksjonen. Men vi kan også være en del av løsningen. Vi har kapasitet, kompetanse, kapital og investeringsvilje. Vi opplever en forventing om at omstillingen må gå raskere, og det vi med på, sier Olsnes.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunesGoogle PodcastsPocketCastSpotifyPodmePodbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.