Evoys seilas

En prat med fjorårets vinner av SPIR-prisen.

Under fjorårets Fornybarkonferanse ble vinneren av SPIR-prisen 2019 kåret. Bedriften som stakk av med seieren var Evoy; plassert i Florø med en stor visjon om å eliminere utslipp fra alle båter verden rundt.

Statsministeren som gudmor

– Da vi snakket sammen i april 2019 var dere i full gang med å ferdigstille utviklingen av fremdriftssystemet, hva har skjedd siden sist?

Daglig leder i Evoy Leif Stavøstrand kan fortelle at prototypen ble satt på vannet i juli 2019, for så å bli døpt av statsminister Erna Solberg i august. Siden har systemet bitt testet i samarbeid med fiskeoppdrettere, da det i første omgang er utviklet for kommersielt bruk.

Til tross for statsministerens velsignelse av Evoys båt, er momsfritak på elektriske båter fortsatt ikke blitt iverksatt i Norge. Da er det verdt å merke seg at organisasjonen Enova gir pengestøtte til anskaffelse og ombygging av skip.

– Fin synliggjøring

Om Evoy:

  • Etablert i 2018
  • Har utviklet et hel-elektrisk fremdriftssystem for båt
  • Vant SPIR-prisen 2019
  • Har en kundebase som strekker seg jorda rundt
  • Gjør sin første leveranse av ferdig produkt mai 2020

– Hvordan har SPIR-prisen hjulpet dere på veien?

– Det beste prisen brakte med seg, var økt synlighet av det vi holder på med og et utvidet nettverk. Vi fikk veldig mye oppmerksomhet takket være SPIR. Alle start-ups trenger å være synlige for at bedriften skal komme opp og fram, og dette ga SPIR-prisen oss på et veldig godt tidspunkt i Evoys utvikling.

– Videre fikk vi god bruk for konsulenttimene fra PwC, da de utviklet en investeringsanalyse for våre potensielle kunder. Ved å ta i bruk analysen kan de enkelt sette inn sine egne data og tall, og få ut en vurdering av lønnsomheten ved det å skifte til el-båt for sin bedrift.

Visjonen står sterkt

– Har dere fortsatt en visjon om å eliminere utslipp fra alle båter verden rundt?

– Vi jobber på, og starter opp med leveranser til våre første kunder nå i mai. I begynnelsen konsentrerte vi oss om det kommersielle markedet, der proffsystemet vårt er bygd for å gå tusenvis av timer i året. I fortsettelsen jobber vi nå med å utvikle fritidsbåtsystemer, både innenbords og utenbords, slik at vi kan gjøre oss gjeldende også på dette markedet.

På spørsmål om kundene først og fremst er fra Norge, kan Stavøstrand fortelle at Evoy har fått forespørsler fra alle kontinenter. Hvordan bedrifter fra alle verdenshjørner har fått nyss om bedriften i Florø kan forklares med høy plassering på googlesøk. Ettersom Evoy kan tilby en løsning som ikke har vært tilgjengelig på markedet tidligere, topper de Googles søkemotor.

Et råd fra Stavøstrand til dem som vurderer å nominere sin bedrift

– Prøv å skape litt entusiasme rundt det bedriften holder på med, det lyser igjennom!

Send inn din nominasjon her innen 20. februar

Vil du vite mer om Evoy?

Om du er nysgjerrig på hva Evoy holder på med, kan du finne dem på Norges største båtmesse «Sjøen for alle» i Lillestrøm 18.-22. mars.