Bidens store utfordring:
Å gjøre den amerikanske drømmen grønn

Podkast: Kan en omstilling som vil snu opp ned på næringslivet, unngå å skape nye tapere?

I klimaplanen Joe Biden la frem før valget, var han tydelig på at man skulle ta vare på dem som hadde sørget for USAs økonomiske vekst hittil. – De og deres arbeidsplasser er særlig påvirket av overgangen til en grønn økonomi, og Biden er opptatt av at de skal få være med på dette taktskiftet, sier Ida Solbrekke, stipendiat i fornybar energi ved UiB og fast paneldeltaker i Energi og Klimas podkast.

For det er liten tvil at selv om kun deler av Bidens plan ender opp som faktisk politikk, så vil det gi store ringvirkninger. – Noe av det mest spennende med Bidens energipolitikk er at han legger opp til en helhetlig omstilling slik vi er kjent med fra Norge, sier Elisabet Kjærstad Bøe, bærekraftsjef i Tibber. – Og det å skape nye jobber til dem som har falt utenfor, blir koblet direkte med sosial rettferdighet.

Hør mer om:

  • Hvor stort handlingsrom har egentlig Biden dersom senatet forblir republikansk?
  • Hvilke norske næringer bør blinke seg ut USA som ny jaktmark?
  • Hvor avgjørende var klimapolitikk for hva amerikanerne stemte på?
  • Er nordmenn klimabevisste eller ikke?
  • Er det et mål at flest mulig skal bli klimaidealister?
  • Hvorfor er kvinner mer bekymret for konsekvensene av klimaendringer enn menn?
Elisabet Kjerstad Bøe (til v.), bærekraftsjef i Tibber og Ida Solbrekke, stipendiat ved UiB. Foto: Tibber / UiB

Ukens anbefalinger:

Elisabet Kjerstad Bøe: The Global E-Waste Monitor har kartlagt elektronisk forbruk for nær sagt alle verdens land. Et veldig nyttig innblikk i potensialet for sirkulærøkonomi, og litt nedslående resultater for Norge.

Ida Solbrekke: Podkasten «Bak maten» fra Landbruk.no, hvor man forsøker å finne svar på hva det egentlig betyr at maten vi spiser er bærekraftig.

Martin Larsen Hirth: Den amerikanske nettavisen Bloomberg har en større feature-artikkel som heter «What are the 39 things Biden should do first on climate change, der de har spurt 39 ledende energi- og klimaaktører om å gi ett råd hver. 

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima enten i iTunes, Google Podcast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.

Intromusikken til Energi og Klima er laget av Håvar Skaugen, Norsk Klimastiftelse