– Det har ikke vært min rolle å være aktivist

– Min rolle har vært å levere kunnskap. Ikke lage politikk. Men jeg mener vi har levert nok kunnskap til at politikerne burde gjort mer, sier klimaforsker Eystein Jansen.

Professor Eystein Jansen ved Bjerknessenteret og UiB (foto: Eivind Senneset, UiB).

I 1987 skrev Eystein Jansen en kronikk der han advarte om konsekvensene av global oppvarming. Noen leste nok teksten med interesse, men den skapte ingen bølge av politisk handling eller folkelig klimaengasjement. I dag har klimaforskningen og kunnskapen om klimaendringene en større plass i politikk og samfunn.
– Det er en annen bevissthet nå om at det er viktig å gjøre noe og at det haster. Særlig næringslivet tar dette inn over seg. Der synes jeg det har skjedd mest de siste ti årene og det gjør meg litt optimistisk, sier Jansen.

Han var første direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning og har bidratt inn i arbeidet til FNs klimapanel. I dag er han visepresident i Det europeiske forskningsrådet (ERC).

Selv om det er mye mer kunnskap om klimaendringene og konsekvensene av dem i dag enn for 30 år siden, er han bekymret for at manglende handling vil ta oss til mellom 2,5 og 3 graders global oppvarming.
– Da har denne generasjonen gitt de neste generasjonene en forferdelig arv, sier Jansen.

Hør podkast-episoden med Eystein Jansen i din foretrukne podkast-applikasjon.Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, PodmePodbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.