EUs klimapolitikk i skyggen av akutte kriser

PODKAST: EUs store klimapolitikk-pakke Fit for 55 var knapt ute av startblokka før energikrisen, sikkerhetssituasjonen i Ukraina og en ny koronabølge rullet inn. Denne uka er det toppmøte i EU, og krisehåndtering er stikkordet, forteller Energi og Klimas korrespondent i Brussel, Alf Ole Ask.

I denne podkast-episoden oppsummerer Alf Ole Ask hva som har skjedd i EU på klima- og energifeltet det siste halvåret og hvilke forventninger det er til første halvår 2022 – når Frankrike har formannskapet. Vi er også innom agendaen for årets siste EU-toppmøte og siste nytt om taksonomien.

Alf Ole Ask, korrespondent i Brussel for Energi og Klima

Lufta ut av Fit for 55

– Det siste halve året startet ganske optimistisk med at EU-kommisjonen la frem Fit for 55. Men energikrisen og nå også sikkerhetssituasjonen, migrasjonssituasjonen og ikke minst koronapandemien har tatt mye av lufta ut av dette arbeidet. Det har rett og slett ikke skjedd veldig mye, sier Ask.

Slovenia har hatt det det halvårlige formannskapet i EU, og fra nyttår overtar Frankrike.

Les mer: 
Slik er prosessen for EUs «Fit for 55.»
Hovedpunktene i EUs store klimapakke

Fransk formannskap og valgkamp

– Det franske formannskapet har en utfordring i tillegg til å lede EU, og det er at det er presidentvalg til våren. En del av president Emmanuel Macrons prioriteringer i EU vil være sammenfallende med det han synes er viktig i den franske valgkampen. Et tema som kanskje står over klimapolitikken på Macrons prioriteringsliste, er å sikre industriutvikling, sier Ask.

Selv med kriser på kriser på kriser, må EU klare å vise fremdrift i klimapolitikk.
– Arbeidet kan ta tid og det er ikke sikkert Fit for 55 lander før svenskene har formannskapet første halvår 2023, men det er viktig for EU å vise at de klarer å få denne store klimapolitikkpakken på skinner, sier Ask.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, PodmePodbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.