– For meg er dette det store spørsmålet om CCS

Podkast: Det store karbonfangst og -lagringsprosjektet «Langskip» er sjøsatt. Hva skal til for at utbredelsen skyter fart?

– Man har ikke fått skikkelig fart på teknologi og industri ennå, og jeg bekymrer meg litt for hvor raskt man klarer å få til en skaleringseffekt globalt. For det må skje nå på 2020-tallet, sier Ivar Slengesol fra Eksportkreditt. Sammen med programleder Martin Larsen Hirth og Ida Solbrekke fra UiB diskuterer han veien videre, nå som skipsleien er ryddet klar for karbonfangst og -lagringsprosjektet «Langskip».

Hør mer om:

  • Er CCS en eksportnæring? Og kan det bli en sovepute som befester etablerte energisystem når en radikal omlegging er målet?
  • Hvor høy må CO₂-prisen være for at CCS er lønnsomt?
  • Hva blir avgjørende for å få lønnsomhet i CCS-bransjen?
  • Hvem kan man kalle nye CCS-deponi opp etter?
  • Hvilke saker fra klima- og energifeltet har vært viktigst i 2020?

Ukens anbefalinger

Ida Marie Solbrekke fra UiB og Ivar Slengesol fra Eksportkreditt er to av fem faste paneldeltakere. Foto: UiB/Eksportkreditt

Martin Larsen Hirth: Jeg vil anbefale folk om å ta en titt på Energi og Klimas oversikt over hvilke «grønne bøker» som har kommet på markedet i 2020. Kanskje noe både til deg selv eller som julegave?

Ida Marie Solbrekke: Jeg vil anbefale podkasten «How to save a planet», som tar for seg og stiller de store klimaspørsmålene og hvordan de kan bli besvart.

Ivar Slengesol: Forrige fredag ble forskningssenteret Northwind lansert av olje- og energiminister Tina Bru. Det er et offenlig-privat samarbeid mellom ca 40 bedrifter og rundt 10 forsknings- og universitetsaktører med tyngdepunkt rundt NTNU og Sintef.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Det gjør du enten i iTunes, Google Podcast, PocketCast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.