Macron-seier betyr et grønnere Frankrike

PODKAST: Mer vindkraft, mer solkraft, mer atomkraft og mer energiøkonomisering. Emmanuel Macron lover å gjøre Frankrike grønnere, og yngre, venstre-orienterte velgere forventer en sterkere klimapolitikk.

Umiddelbart etter at valglokalene stengte søndag kveld var det klart: President Emmanuel Macron fortsetter som Frankrikes president i fem nye år. Han fikk over 58 prosent av stemmene mens motkandidaten Marine Le Pen fikk drøye 41 prosent.

Alf Ole Ask, Energi og Klimas korrespondent i Brussel.

– Brussel trakk et lettelsens sukk. Dette er et stabiliserende valg i krisetid, sier Energi og Klimas korrespondent i Brussel, Alf Ole Ask.

Men Macron kan få en tøff jobb på hjemmebane. 28 prosent av velgerne valgte å bli hjemme og hver fjerde franskmann som stemte – stemte altså på motkandidaten.
– Kjøpekraft og energipriser har vært et viktig tema for velgerne. De høye gassprisene har drevet opp strømprisene også i Frankrike og her er Frankrike og EU i et slags skjebnefellesskap. Høye strømpriser og høye drivstoffpriser er noe som både Frankrike og EU må håndtere, sier Ask.