– Et av de største nederlagene for Ursula von der Leyen om dette ikke går igjennom

PODKAST: Tyskland bjeffer og Østerrike truer med å trekke EU-kommisjonen for retten. – Det står mye politisk prestisje på spill for EU-kommisjonens president i striden om atom- og gasskraft, sier Brussel-korrespondent Alf Ole Ask.

EU-landene har vært dypt splittet i synet på hvorvidt atomkraft og gasskraft kan klassifiseres som bærekraftig. I et lekket notat foreslår EU-kommisjonen å klassifisere begge som bærekraftige i en overgangsperiode, under visse vilkår.

Få alle sakene fra Energi og Klimas Brussel-korrespondent i innboksen

Nyheter og bakgrunn om hvordan EUs energi- og klimapolitikk påvirker norsk politikk, økonomi og næringsliv. Nyhetsbrevet sendes ut daglig.

Energi og Klimas Brussel-korrespondent er støttet av Agenda Vestlandet, Fritt Ord og Bergesen-stiftelsen.

Abonner på EU-korrespondenten:

Som ventet har de som er imot at atomkraft inkluderes i EUs taksonomi, reagert kraftig på innholdet i dokumentet som ble lekket nyttårshelgen.

Tyskland er kritisk og Østerrike truer med å trekke EU-kommisjonen for retten.

Også forslaget om å inkludere gasskraften i taksonomien møter motbør. Politikere og miljøorganisasjoner mener at å inkludere gasskraft undergraver hele EUs taksonomi, der hensikten er å stimulere til økte investeringer i grønn energi og lav- og nullutslipps-teknologier.

Energikrisen kan ha gitt større aksept for atomkraft og gasskraft i en overgangsperiode

Til tross for den store splittelsen i EU om atomkraften og gasskraftens rolle, kan energikrisen ha ført til at flere mener EU trenger atomkraften og gasskraften i en overgangsperiode. Uten disse energiformene kan flere EU-land slite med å nå klimamålene, fase ut kull og samtidig sikre tilstrekkelig tilgang på energi.

– Vi vil nok se flere reaksjoner og motforestillinger til forslaget om å inkludere gasskraft og atomkraft i taksonomien, men det vil overraske meg om dette ikke er ganske godt forankret. Det er sagt at Tyskland og Frankrike har vært inne i hele denne prosessen på høyt nivå. Da er det kanskje naturlig at de får lov til å kjefte og bjeffe litt i etterkant av innenrikspolitiske hensyn, men at det likevel løses. Men vi må ta det forbehold om at dette er EU. Det er sjelden at ting helt går på skinner. Jeg vil ikke sette husholdningspengene på at forslaget om å inkludere atomkraft og gasskraft med de tekniske kriteriene som nå er foreslått, går igjennom, sier Ask.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, PodmePodbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.