Historisk klimavalg kan gi mer ustabil politikk

PODKAST: – Senterpartiets fall og miljøpartienes vekst er den mest interessante trenden i årets valg. Stortingsvalget kan bli historisk på flere måter, sier valgforsker Jørgen Bølstad.

En uke før valget anslår valgforskeren at det er mer enn 99 prosent sannsynlig at vi får et regjeringsskifte etter valget. 
Han beregner at det er 71 prosent sannsynlig at Rødt kommer over sperregrensen og over 80 prosent sannsynlig at Venstre og Miljøpartiet de Grønne klarer sperregrensen. 
KrF ligger ifølge Bølstads beregninger dårligere an, med 33 prosent sannsynlighet for å klare sperregrensen. 

Klima mobiliserer

Jørgen Bølstad, statsviter og valgforsker (UiO), Foto: Mari Hult

– Årets valg kan bli historisk på flere måter. Klima har ikke tidligere vært en sak som har mobilisert velgerne i stor grad, men etter at FNs klimapanels rapport ble lagt frem i august har vi sett at det har hatt stor innvirkning på valgkampen og på oppslutningen. Rødt og MDG ligger godt an til å komme over sperregrensen og Venstre ser også ut til å redde seg inn. Et av de store spørsmålene er om de rødgrønne (Ap, SV og Sp) kan få flertall alene – per nå gir jeg de 70 prosent sjanse, sier Bølstad.

At flere partier ligger an til å komme over sperregrensen, kan gi en mer ustabil politisk situasjon.
– Hvis Ap, Sp og SV trenger støtte fra MDG eller Rødt – er det større risiko for at vi får partier både på utsiden av en regjering og på innsiden av en regjering som er misfornøyde, sier Bølstad.  

Hør hele samtalen med programleder Kirsten Øystese.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, PodmePodbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.