Tror fire år med Trump har gitt varig skade

Podkast: Forutsetningene for internasjonalt samarbeid er svekket, selv om Joe Biden overtar som president.

Det amerikanske presidentvalget dominerer naturlig nok ukens diskusjon, men det blir også tid til å diskutere det norske klimasøksmålet, hvor Greenpeace og Natur og Ungdom har gått til sak mot staten. Denne uken starter ankesaken i Høyesterett.

Hør mer om:

  • Hvor lett blir det for Biden å manøvrere klimapolitisk i innenrikspolitikken?
  • Hvor stor troverdighet har USA i internasjonalt klimasamarbeid etter flere år med vingling?
  • Hva i all verden kan man gjøre om Trump faktisk fortsetter i fire år til?
  • Er klimasøksmål en amerikanisering av norsk juss?
  • Risikerer Norge å bli saksøkt for miljø- og klimaskader norsk olje- og gass har forårsaket andre steder?
Lea Svendsen, førsteamanuensis ved UiB og Bjerknessenteret for klimaforskning og Jørgen Gudmundsson, Chief Risk Officer i Sbanken. Foto: UiB/Sbanken

Ukens anbefalinger fra panelet

I hver sending vil gjestene komme med en anbefaling til lytterne fra klima- og energifeltet for videre fordypning. Denne uken hadde vi med oss disse godsakene:

Lea Svendsen: NRKs sak «Klimabombene ingen tenkte på» om byggingen av fergefri E39 fra Kristiansand til Trondheim og hvordan ingen har utredet CO₂-utslipp fra alle myrene som vil bli gravd opp.

Jørgen Gudmundsson: Wall Street Journals løpende valgsenter med detaljerte resultater for alle delstater og forvaltningsnivå.

Martin Larsen Hirth: Les innlegget til nederlandske Marjan Minnesma hos Pan om hvordan miljøstiftelsen Urgenda i Nederland vant over staten i et klimasøkmål i 2019.