Norge ikke invitert når Danmark holder toppmøte om havvind i Nordsjøen

Danmark kupper plassen som europamester i havvind. Sammen med EU-kommisjonen, Nederland, Tyskland og Belgia skal Danmark enes om en felles visjon for utbygging av havvind i Nordsjøen.

Den 18. mai skal blant andre EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og den tyske forbundskansler Olaf Scholz til danske Esbjerg på toppmøte om havvind i Nordsjøen. Den danske statsminister Mette Frederiksen er vertinne.

– Jeg ser frem til å vise Nordsjøens grønne potensiale og diskutere hvordan vi øker ambisjonsnivået og setter fart i utbyggingen av havvind og infrastruktur i Nordsjøen, heter det i en pressemelding fra Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

I tillegg til von der Leyen, Scholz og Frederiksen kommer den nederlandske statsminister Mark Rutte og Belgias Alexander De Croo til det danskene omtaler som «europeisk toppmøte om havvind.»

Få alle sakene fra Energi og Klimas Brussel-korrespondent i innboksen

Nyheter og bakgrunn om hvordan EUs energi- og klimapolitikk påvirker norsk politikk, økonomi og næringsliv. Nyhetsbrevet sendes ut daglig.

Energi og Klimas Brussel-korrespondent er støttet av Agenda Vestlandet, Fritt Ord og Bergesen-stiftelsen.

Abonner på EU-korrespondenten:

Parallelt med toppmøtet skal også energiministrene fra de samme landene og EUs energikommissær Kadri Simson ha et eget møte.

Skape felles visjon

Ifølge pressemeldingen fra statsministerens kontor i Danmark skal landene enes om en felles visjon for utbygging av havvind og tilhørende infrastruktur i Nordsjøen.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre er ikke på gjestelisten. Heller ikke olje- og energiminister Terje Aasland er invitert.

«Invitasjonen er gått ut til de landene som på nåværende tidspunkt har innledet drøftelser om å koble seg til den danske energiøya i Nordsjøen.» Det forklarer presserådgiver i Klima, Energi og Forsyningsministeriet, Esther Margrethe Lynard i en e-post til Energi og Klima.

Viktig for EU

Når EU-kommisjonen deltar med sin president Ursula von der Leyen, viser det hvilken vekt Kommisjonen legger på utbygging av havvind.

Toppmøtet finner sted samme dag som EU-kommisjonen etter planen legger frem oppdatert og mer spesifisert versjon av RepowerEU. Det er ventet at EU-kommisjonen vil legge frem mer dristige mål enn det som er nedfelt i den store lovpakken «Fit for 55.» Den skal inneholde konkrete tiltak for å redusere avhengigheten av russisk gass.

Slår på stortromma

Den danske klima- og energiminister Dan Jørgensen skriver i en pressemelding om møtet at EU skal bli uavhengig av Russlands gass hurtigst mulig.

«Vi står sammen om å akselerere det grønne skifte fra svart til grønn energi,» skriver han.

Danmark har tatt initiativet til møtet. Det er en forlengelse den danske energiplanen «Danmark vil mere 2». Her slås det fast at Danmark vil gå foran i arbeidet for et sterkt regionalt og europeisk samarbeide i Nordsjøen og Østersjøen. Målet er å forsyne EU med grønn energi.

Inn i en ny æra

Den danske Energístyrelsen skriver på sine hjemmesider at energiøyene er begynnelsen på en ny æra for havvind. Den skal sikre forsyning av strøm til danske og utenlandske el-nett.

I dansk sektor i Nordsjøen skal det etableres en kunstig øy, som skal være knutepunkt for havvindmølleparker. I første omgang skal den kunstige øyen være knutepunkt for 3 GW vindkraft. På sikt kan være snakk om å bygge 10 GW. 10 GW havvind vil kunne gi omkring 40 TWh strøm.