Rystad: Energi­transformasjonen vil gå raskere

PODKAST: Den store effekten i energimarkedene av Russlands angrepskrig, er at kull, gass og olje vil prise seg enda raskere ut av markedet, sier Jarand Rystad, CEO i Rystad Energy.

Jarand Rystad, CEO Rystad Energy, Foto: Rystad Energy

Russlands brutale angrepskrig mot Ukraina skapte umiddelbare sjokk i energimarkedene. Oljeprisen passerte 105 dollar fatet og gjennom 2022 nådde både gass- og strømprisene nye rekordnivåer.

Administrerende direktør i Rystad Energy, Jarand Rystad er gjest i denne ukas podkast-episode – ett år etter invasjonen – og deler sine analyser av hvordan krigen har endret energimarkedene på kort sikt og energi-prognosene på lengre sikt.
– Olje-, gass- og kullproduksjonen i 2030, 2035 og 2040 vil være lavere enn slik det så ut før invasjonen. Tempoet i den grønne transformasjonen vil være avhengig av hvor raskt verden klarer å bygge ut sol og vind. Hvis vi tåler å være avhengig av Kina, så ser vi at kapasitet innen solkraft kommer til å øke årlig med over 1000 GW på 2030-tallet. Det er en femdobling i forhold til fjoråret da det ble installert 220 GW ny sol globalt, sier Rystad.