Her er årets SPIR-finalister

Juryen har valgt et “varmebatteri” utviklet ved NTNU, en drage som produserer vindkraft og en teknologi som omdanner kloakk og slam til biogass til SPIR-finalister 2015. Vinner kåres på Fornybarkonferansen i Bergen 28.–29. april.

SPIR er en klimateknologi- og fornybarpris som ble delt ut første gang i 2013. Det er PwC, DNB, Bergen Næringsråd og Norsk Klimastiftelse som står bak prisen.

I alt 13 kandidater ble nominert til årets SPIR-pris. En oversikt over alle kandidatene finnes på denne siden. Kriteriene for å vinne SPIR-prisen er at man har et produkt eller en tjeneste som vil bidra til å fortrenge fossil energi, og som har et forretningsmessig potensial.

De tre finalistene, som nå inviteres til finalen under Fornybarkonferansen i Bergen 28.-29.april, er:

Finalist 1: Morpho Solar

Morpho Solar er et spin-off-selskap fra NTNU. Selskapet har utviklet et “varmebatteri” som vil gjøre matlaging med solenergi mulig også på dager med skiftende skydekke. Solgriller, solkokere og solovner er i sterk vekst internasjonalt, men det finnes ingen løsninger for lagring av varmen. Det er dette problemet Morpho Solar løser. Ikke minst har Morpho Solar potensial til å utfordre bruken av kull, dieselaggregat og ved til matlaging i mange utviklingsland. Les mer om Morpho Solar.

Finalist 2: Kitemill

Kitemill fra Voss har utviklet en “drage-turbin” som har potensial til å produsere vindenergi i stor skala til en lavere kostnad enn konvensjonelle turbiner. Løsningen består av en elektrisk vinsj og en drage (“kite”). Kitemill vil utvinne den samme vindkraften som konvensjonelle turbiner med bare 10 prosent av materialene. Samtidig når turbinen høyder der det blåser oftere og sterkere enn det dagens vindmøller gjør. Les mer om Kitemill.

Finalist 3: Cambi

Cambi har utviklet og patentert en teknologi for termisk hydrolyseprosess (THP-teknologi) som gjør det mulig å produsere biogass fra kloakk- og industrislam, samt mat-, slakteri- og fiskeriavfall. Termisk hydrolyse er å behandle organisk material ved høy temperatur og høyt trykk. Cambi bruker gjenvinning av dampenergi for å gjøre prosessen mer energieffektiv, og det genereres opptil 50 prosent mer biogass enn ved konvensjonell produksjon. Selskapet har kunder over hele verden. Les mer om Cambi.

Vinner av SPIR får faglig kompetanse fra PwC til en verdi av 75 000 kr og en pengepremie på 50 000 kr.

Se oversikt over tidligere vinnere.

Juryen

Juryen til SPIR-prisen 2015 består av Frøystein Gjesdal (rektor på NHH), Aina Berg (adm. direktør i UNI Research AS), Torbjørn Torsvik (direktør i PwC), Erik Lossius (banksjef i DNB), Inge Husefest (adm. direktør i BKK Energitjenester), Atle Kvamme (næringspolitisk sjef i Bergen Næringsråd) og Lars-Henrik Paarup Michelsen (daglig leder i Norsk Klimastiftelse).

Kontaktpersoner

Morpho Solar: Guro Grytli Seim, mobil: 99590782
Kitemill: Thomas Hårklau, mobil: 46837117
Cambi: Harald Kleiven, mobil: 93056660

PWC: Torbjørn Torsvik, mobil: 952 61 256
Bergen Næringsråd: Atle Kvamme, mobil: 995 16 511
Norsk Klimastiftelse: Lars-Henrik Paarup Michelsen, mobil: 980 33 301