SPIR-kandidat: Carma Carpooling
Carma Carpooling er en mobilapp som gjør samkjøring enkelt og morsomt.

Carma samkjøringsapp har over 2300 brukere i Bergen.

Navn: Carma Carpooling
Eier: Avego Limited under merkevaren Carma Carpooling
Kontaktperson: Kristian F. L. Amlie
Sted: Bergen (global tjeneste)
Web: Carmacarpool.com//bergen
Aktuell: Kandidat til SPIR-prisen 2015 (les mer)
Hva er Carma Carpooling?
Carma Carpooling er en app som leverer to hovedtjenester. Appen kobler personers transporttilbud og transportbehov til og fra jobb uten å generere et ekstra transporttilbud. I tillegg dokumenteres samkjøringen ved hjelp av appen på brukernes smart-telefon. Tjenesten har også mange andre grensesnitt utover egen app. Denne dokumentasjonen på samkjøring er viktig og rimelig i stedet for å etablere eget felt for samkjørere (sambruksfelt) eller teknologi for å måle hvor mange som er i bilen. Samkjøring gjør at transportvanene kan endres fra å kjøre alene til en mer effektiv transportmiks. Samkjøring gjør at flere får en transportmiks med bruk av kollektiv, sykling eller å gå og eie bil sammen med andre i bilkollektiv. Produktet er appen og tjenesten kalles Community Management og er oppgavene som utføres for at brukere registrerer seg og tar samkjøring i bruk. Community Management betyr alle kampanjeaktiviteter og strategiske allianser for utvalgte satsingsområder som Bergen.
Hva er klimagevinsten?
Av en million reiser i bergensområdet i dag er 670 000 reiser gjennomført av personer som kjører alene i biler drevet av fossil energi. Omlag 100 000 reiser gjøres allerede ved uregistrert samkjøring og omlag 120 000 reiser kollektivt. 19 av 20 passasjerseter er ledige. Om 25 000 nye daglige reiser gjøres med samkjøring i stedet for som solobilister får vi en besparelse på fossil energi på 22 500 liter bensin hver dag i Bergen (antatt snittlengde 15 km og forbruk 0,6 l per mil). Om Carma når samme nivå som kollektivtrafikken med 120 000 reiser får vi en besparelse på 108 000 tusen liter bensin hver dag i Bergen.
Hvor er markedet deres?
Alle som gjennomfører reiser, har adgang til en smarttelefon og har middels bagasje med seg er potensielle brukere. Både i byområder og i distriktet. Markedet øker straks man ser en kopieffekt hvor en nabo eller kollega har prøvd det og er fornøyd. En enda sterkere driver er når man som samkjører får redusert parkeringskostnad, gratis bompassering, reservert parkering på jobb og unntak fra datokjøring. Dette i tillegg til kostnadsdekning man får fra sine passasjerer på cirka 1 krone pr kilometer pr passasjer. Dette i seg selv er tilsvarende bompenger per i dag.
Hvor i verdikjeden er dere?
Appen og Community Management er i bruk i produksjonsfase fra 2008. Produktet er forbedret jevnlig siden 2008 og er nå i versjon 3.6. Community Management er også videreutviklet og i Bergen har 21 bedrifter avtale (91 prosent vekst i 2014) om oppfølging og utpekte roller i bedriften for blant annet markedsføring. Samkjøring fikk tildelt 1 million for å få 30-50 personer til å samkjøre i 2011. Siden den gang har veksten vært jevn og spesielt økende i 2014 med 91 prosent økning i deltakende bedrifter og f.eks. 11,3 prosent vekst i brukere bare i desember 2014. Carmas forretningside er å ta imot 15 prosent av transaksjonene mellom passasjer og sjåfør.
Hva har vært de største utfordringene til nå?
De største utfordringene er knyttet til adferdsforståelse og kritisk masse. På samme måte som digital film utkonkurrerte analog film i kameraer og strømmetjenester på filmopplevelser utkonkurrerte VHS- og DVD-leie i kiosker ser vi at trenden er rolig utvikling i starten til økt fart på dagens nivå. Forretningsgrunnlaget har vært det samme, men rammebetingelser som gratis passering i bomring (bystyrevedtak 26.01.2015) og datokjøring gjør viljen til å forsøke samkjøring mye større.