SPIR-prisen 2015 til Cambi

Askerselskapet Cambi, som bruker slam og avfall til å produsere biogass, er vinner av klimateknologi- og fornybarprisen SPIR 2015.

Av i alt 13 SPIR-kandidater var Cambi en av tre finalister som ble presentert på Fornybarkonferansen i Bergen 29. april. De to andre var Kitemill og Morpho Solar.

SPIR er en klimateknologi- og fornybarpris som ble delt ut første gang i 2013. Det er PwC, DNB, Bergen Næringsråd og Norsk Klimastiftelse som står bak prisen.

Asker-firmaet Cambi har utviklet og patentert en teknologi for termisk hydrolyseprosess (THP-teknologi) som gjør det mulig å produsere biogass fra kloakk- og industrislam, samt mat-, slakteri- og fiskeriavfall. Termisk hydrolyse er å behandle organisk materiale ved høy temperatur og høyt trykk. Cambi bruker gjenvinning av dampenergi for å gjøre prosessen mer energieffektiv, og det genereres opptil 50 prosent mer biogass enn ved konvensjonell produksjon. Selskapet har avdelinger og kunder mange steder i verden. Les mer om CAMBI.

– Det er en spesielt stor ære å vinne i konkurranse  med slike aktører som Kitemill og Morpho Solar. Prisen er en stor inspirasjon og motivasjon. Cambi er et utpreget teamarbeid mellom 120 medarbeidere i mange land. Mitt viktigste budskap er: ikke gi opp! Største fare innen næringsutvikling og fornybarnæringene er at folk gir seg før de kommer i mål, sa kontraktsdirektør i Cambi, Norman Weisz i sin takketale.

Som vinner av SPIR-prisen får Cambi advokat- eller rådgivingstjenester fra PwC til en verdi av 75 000 kr og en pengepremie på 50 000 kr.

Juryen til SPIR-prisen 2015 har bestått av:
Frøystein Gjesdal, rektor, NHH
Aina Berg, adm. direktør, UNI Research AS
Torbjørn Torsvik, direktør, PwC
Erik Lossius, banksjef, DNB
Inge Husefest, adm. direktør, BKK Energitjenester
Atle Kvamme, næringspolitisk sjef, Bergen Næringsråd
Lars-Henrik Paarup Michelsen, daglig leder, Norsk Klimastiftelse