1

Støtt oss
Stillinger
1
Klimakalender

Om oss

Om oss
Støtt vårt arbeid
Annonsere
Personvernerklæring
Administrer informasjonskapsler

Følg oss

Facebook
Bluesky
Linkedin
Rss feed

Kontakt oss

Redaksjonen
Energi og Klima
Odd Frantzens plass 5
N-5008 Bergen
til toppen
Anne Jortveit
Anne Jortveit
Ansvarlig redaktør for Energi og Klima (konst.) og nestleder i Norsk klimastiftelse. Journalist. Kontakt: anne@energiogklima.no
Publisert 20. mars 2018
Artikkelen er mer enn to år gammel
Klimatv.no

#Klima­fro­kost: Mat og landbruk – klima­po­li­tikk i krevende terreng

Se opptak av presentasjonene fra #Klimafrokost om landbruk og klima, der rapporten «Matsystemet under press» ble lagt fram. Hvordan bør næringen tilpasse seg Paris-avtalens ambisjoner? Hvilke politiske valg står vi overfor?

Publisert 20. mars 2018
Sist oppdatert 15.9.2025, 23:49
Artikkelen er mer enn to år gammel
Anne Jortveit
Anne Jortveit
Ansvarlig redaktør for Energi og Klima (konst.) og nestleder i Norsk klimastiftelse. Journalist. Kontakt: anne@energiogklima.no

#Klimafrokosten på Media City i Bergen ble overført direkte her på klimatv.no.

Program:

  • Mat og landbruk: Klimapolitikk i krevende terreng. Anders Bjartnes, redaktør i Norsk klimastiftelse og Energi og Klima, presenterte innholdet i Norsk klimastiftelses nye rapport Matsystemet under press. Den viktigste konklusjonen: Skal fotavtrykket fra matsystemet endres vesentlig, må forbruket forandres. Du kan også lese artikler fra rapporten.
  • Det norske landbruket i lys av klimaendringer og klimapolitikk: Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, intervjuet av Anne Jortveit i Norsk klimastiftelse.
  • Hvordan påvirker klimaendringer klodens evne til matproduksjon? Innledning ved Tore Furevik, direktør, Bjerknessenteret for klimaforskning.
  • Bærekraftråd og helse – to sider av samme sak: Innlegg ved Liv Elin Torheim, professor ved OsloMet og leder i Nasjonalt råd for ernæring.
  • Spis opp maten! Mette Nygård Havre, leder i Grønne verdier og folkebevegelsen Spis opp maten, forteller om kampen mot matsvinn og hvordan forbrukere kan påvirke både politikkens og næringens aktører.
  • Mat, landbruk og klima – hvordan takler vi utfordringene? Samtalepanel med Irene Halvorsen, sjefredaktør i Nationen, Bothild Nordsletten, sjefredaktør i Bondevennen, Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke og Anders Bjartnes, redaktør i Norsk klimastiftelse og Energi og Klima.

Arrangementet ble ledet av Lars-Henrik Paarup Michelsen, daglig leder i Norsk klimastiftelse.

Kavlifondet finansierer Klimastiftelsens prosjekt #Klimafrokost. Rapporten som legges frem er utgitt med støtte fra GC Rieber Fondene.

ANNONSE
Bluesky

Les også

Traktor, tarmgass og tiltak i industrien

Norske klimagassutslepp fell, sauer slepper ut mindre enn vi tidlegare har trudd, og norsk industri planlegg milliardar i nye klima- og energisparingstiltak.

7. november 2025
Les mer
Fire tjenestemenn i forretningsklær står bak et konferansebord, holder hverandre i hendene og løfter dem til hyllest under klimatoppmøtet i Paris.

Ti år med Parisavtalen, hvordan øke tempoet?

Ti år etter Parisavtalen ser vi tydelige tegn til grønn fremgang, men utslippene er fortsatt høye. Hvordan få bedre fart på omstillingen? Se opptak av Klimafrokost.

13. oktober 2025
Les mer
Flyfoto av storfe samlet i inngjerdede binger i nærheten av et fjøs på en gård på landsbygda, omgitt av grønne åkre og trær.

Åpner grensene for brasiliansk biff: – Europa trenger trofaste partnere

EU-kommisjonen foreslår flere nye tiltak for å møte frykten forøkt avskoging og utkonkurrerte bønder.

3. september 2025
Les mer
En stor folkemengde går langs en travel bygate med butikker, flagg og skilt på en solfylt dag.

Norge skal få et klimamål for forbruket

Å kutte utslipp vi skaper i utlandet gjennom forbruket vårt vil bety en utvidelse av norsk klimapolitikk. Her er områdene en bør ta fatt i først, skriver Tonje Orsten Kristiansen i Framtiden i våre hender.

6. august 2025
Les mer
ANNONSE