1
2

Støtt oss
1
Stillinger
2
Klimakalender

Om oss

Om oss
Støtt vårt arbeid
Annonsere
Personvernerklæring
Administrer informasjonskapsler

Følg oss

Facebook
Bluesky
Linkedin
Rss feed

Kontakt oss

Redaksjonen
Energi og Klima
Odd Frantzens plass 5
N-5008 Bergen
til toppen
Anders Bjartnes
Anders Bjartnes
Kommentator i Energi og Klima og ansvarlig redaktør for Norsk klimastiftelses publikasjoner. Kontakt: anders.bjartnes@energiogklima.no
Publisert 17. oktober 2019
Sist oppdatert 5.12.2019, 16:12
Artikkelen er mer enn to år gammel
Debatt

Klima­krisen: Både energi- og matsys­te­mene må legges om

Det er ikke tilstrekkelig å fjerne fossile utslipp fra energisektoren. Også klimagassutslippene knyttet til produksjon og forbruk av matvarer må ned – i verden, og i Norge.

Matforside

Kraftig reduksjon i kjøttforbruket er nødvendig om klimagassutslippene fra det norske matfatet skal reduseres vesentlig.

Publisert 17. oktober 2019
Sist oppdatert 5.12.2019, 16:12
Artikkelen er mer enn to år gammel
Anders Bjartnes
Anders Bjartnes
Kommentator i Energi og Klima og ansvarlig redaktør for Norsk klimastiftelses publikasjoner. Kontakt: anders.bjartnes@energiogklima.no

Dette er bakteppet for arbeidet Norsk klimastiftelse gjør innen mat og landbruk. Denne uken la vi frem rapporten «Redusert kjøttforbruk – en nøkkel til klimakutt». I rapporten presenteres tre scenarioer som viser hvordan endret kosthold vil påvirke utviklingen av klimagassutslippene fra norsk landbruk.

Budskapet fra FNs klimapanel og andre internasjonale utredninger er entydig: Klimaendringer truer matsikkerheten og det biologiske mangfoldet. Vi må over på et mer vegetabilsk kosthold. Samtidig må en omlegging selvsagt ta hensyn til lokale og regionale forhold.

Scenarioene i vår rapport viser at det er nødvendig med en betydelig nedgang i kjøttkonsumet dersom klimagassutslippene relatert til nordmenns kosthold skal gå vesentlig ned. Mindre justeringer blir raskt «spist opp» fordi befolkningen er stigende. Det er det samlede klimagassutslippet som betyr noe. Skal vi kutte i takt med Paris-målene, altså halvere utslippene til 2030 – og være på netto null i 2050 – så må alle sektorer bidra. Landbrukets utslipp blir aldri helt borte, men de vil utgjøre en relativt sett større andel av totalen når energirelaterte utslipp i andre sektorer kuttes.

Det norske kjøttforbruket er vesentlig høyere nå enn for 30 år siden, men har ligget ganske flatt det siste tiåret. En stor del av landbrukets utslipp er metan fra drøvtyggere. Antallet drøvtyggere er derfor viktig for landbrukets utslipp.

Samtidig er det drøvtyggerne – kua og sauen – som kan utnytte gras og grovfôr. Dette gir derfor et dilemma; en stor reduksjon av det norske kjøttforbruket kan gjøre det betydelig vanskeligere å utnytte beite- og grovfôrressursene.

Det gir heller ingen mening å legge ned norsk grasbasert kjøttproduksjon for å erstatte den med import. Da flyttes bare utslippene. Derfor er det etterspørselssiden – forbruket – som må endres dersom klimagassutslippene skal gå ned.

Det er summen av forbruk som avgjør hva landbruket og næringsmiddelindustrien må levere. Scenarioene i rapporten er konstruert ved å forandre den samlede etterspørselen med utgangspunkt i referansescenarioet myndighetene opererer med i sitt arbeid. Importandelen er holdt konstant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I alle tre scenarioene – også i det mest radikale som vi har kalt «Fleksitarianer» – har vi valgt å la melkeproduksjonen følge myndighetenes referansebane. Det er fordi melkeproduksjon er ryggraden i det norske landbruket og fordi kjøttet fra kombinert kjøtt- og melkeproduksjon representerer betydeligere lavere klimagassavtrykk enn annet storfekjøtt. Selv et scenario med svært sterk reduksjon i kjøttkonsumet vil ha plass til kjøttet som den såkalte kombikua representerer. Ammeku – spesialisert kjøttproduksjon – har et mye høyere klimagassavtrykk.

Denne forskjellen mellom «biff» og «biff» er interessant også når klimamerking av matvarer blir mer og mer vanlig. To produkter som fremstår som helt like i butikkhylla, kan representere svært forskjellige klimagassavtrykk. Det er derfor ingen enkel sak å klimamerke matvarer. Det vil være nødvendig med betydelig grad av presisjon for å kunne fastslå hva som er bra og hva som er mindre bra. 

En svært viktig faktor i matvareproduksjonen er knyttet til verdi- og råvarekjedene. Er for eksempel soyaforbruket bærekraftig? Norsk – og europeisk – kjøttproduksjon beslaglegger store arealer i andre deler av verden.

Med økende klimaendringer er det grunn til å frykte at avlinger kan bli rammet. Råvarepriser og -tilgang kan bli sterkt påvirket. Dette er en viktig del av landbrukets klimarisiko, som omstillingen også må håndtere.

Klimaomstillingen i landbruket innebærer mange krevende problemstillinger. Det er ingen grunn til å underkommunisere at redusert kjøttkonsum vil påvirke deler av landbruket negativt. Men det ligger også muligheter for verdiskaping og arbeidsplasser i en omstilling der plantebasert kosthold vinner mer terreng. For mat må vi ha. Uansett.

Våre støttespillere

ANNONSE
Bluesky

Les også

En moderne industribygning med flere lasteramper og to høye skorsteiner som sender ut hvit røyk under en overskyet himmel.

Derfor bør CO2 fanges fra avfallsforbrenning

Flere norske byer bør gjøre som Oslo nå gjør på Klemetsrud. Deriblant Trondheim, der hvert fjerde tonn med fossilt CO₂ stammer fra avfallsforbrenning, skriver fire Sintef-medarbeidere.

26. november 2025
Les mer

Traktor, tarmgass og tiltak i industrien

Norske klimagassutslepp fell, sauer slepper ut mindre enn vi tidlegare har trudd, og norsk industri planlegg milliardar i nye klima- og energisparingstiltak.

7. november 2025
Les mer
Tett skog med høye, rette furutrær og mosekledd mark, sett oppover gjennom stammene.

Norge trenger ikke kjøpe seg fri – vi har allerede løsningen

Norge velger å kjøpe kvoter fra Danmark i stedet for å føre vårt eget skog- og myropptak inn i klimaregnskapet. Dette er ikke nødvendig – det er et politisk valg, skriver Owe Waltherzøe, leder i Partiet DNI.

3. oktober 2025
Les mer
En stor folkemengde går langs en travel bygate med butikker, flagg og skilt på en solfylt dag.

Norge skal få et klimamål for forbruket

Å kutte utslipp vi skaper i utlandet gjennom forbruket vårt vil bety en utvidelse av norsk klimapolitikk. Her er områdene en bør ta fatt i først, skriver Tonje Orsten Kristiansen i Framtiden i våre hender.

6. august 2025
Les mer
ANNONSE
Artikkelen fortsetter under annonsen
Annonse
Våre støttespillere
Svanemerket
Ledige stillinger i det grønne skiftet

Vil du jobbe med klima og jordbruk?

Miljødirektoratet søker etter rådgivere med analytiske evner
Oslo
Frist: 4.12.2026