1

Støtt oss
Stillinger
1
Klimakalender

Om oss

Om oss
Støtt vårt arbeid
Annonsere
Personvernerklæring
Administrer informasjonskapsler

Følg oss

Facebook
Bluesky
Linkedin
Rss feed

Kontakt oss

Redaksjonen
Energi og Klima
Odd Frantzens plass 5
N-5008 Bergen
til toppen
Anders Bjartnes
Anders Bjartnes
Kommentator i Energi og Klima og ansvarlig redaktør for Norsk klimastiftelses publikasjoner. Kontakt: anders.bjartnes@energiogklima.no
Publisert 21. november 2023
Sist oppdatert 22.11.2023, 09:37
Artikkelen er mer enn to år gammel
#Klimavalg

Kjøttet (og laksens) tilstand: Nødvendig med klima­kutt og mer vekt på bære­kraft

Det norske kjøttforbruket ser ut til å være inne i en svakt fallende trend. Når produksjonen følger etter, vil klimagassutslippene fra det norske landbruket også gå litt ned.

En utstilling av kjøtt i en matbutikk.

Kjøttforbruket i Norge ser ut til å falle noe. Når bøndene tilpasser produksjonen, vil også klimagassutslippene gå ned. (Foto: Terje Pedersen / NTB)

Publisert 21. november 2023
Sist oppdatert 22.11.2023, 09:37
Artikkelen er mer enn to år gammel
Anders Bjartnes
Anders Bjartnes
Kommentator i Energi og Klima og ansvarlig redaktør for Norsk klimastiftelses publikasjoner. Kontakt: anders.bjartnes@energiogklima.no

Fryselagrene er stappfulle og i landbruket diskuteres tiltak som kan få ned kjøttproduksjonen. Bøndene tilpasser seg en lavere etterspørsel. Dette vil i sin tur påvirke klimagassutslippene fra det norske landbruket, særlig når det gjelder metan fra drøvtyggere.

Lavere kjøttforbruk gir ikke klimagassreduksjon uten at tilbudssiden tilpasser seg. Det er antallet dyr, og hvor lenge de lever, som avgjør størrelsen på metanutslippene. Skal utslippene fra det norske landbruket vesentlig ned, så er altså antallet dyr den avgjørende faktoren.

#Klimavalg – et nyhetsbrev om norsk klima- og energipolitikk

I nyhetsbrevet #Klimavalg kommenterer Energi og Klima-redaktør Anne Jortveit, kommentator Anders Bjartnes og øvrige medarbeidere tilknyttet redaksjonen klima- og energispørsmål som er viktige i norsk politikk. Energi og Klima er Norsk klimastiftelses nettavis.

Abonner på #Klimavalg:

Våre nyhetsbrev

Du kan ombestemme deg når som helst ved å trykke på avmeldingslenken i bunnen av hver e-post vi sender deg, eller ved å kontakte oss på post@klimastiftelsen.no. Vi behandler alle personopplysninger konfidensielt. Her er personvernserklæringen vår. Ved å markere boksen under godtar du at vi behandler informasjonen om deg i henhold til denne erklæringen.

Vi bruker Mailchimp for å sende ut våre nyhetsbrev. Ved å abonnere på nyhetsbrevet godkjenner du at informasjonen du skriver inn blir sendt til Mailchimp for prosessering. Les mer om Mailchimps personvernerklæring her.

Samtidig er det umulig å se for seg en fornuftig utnyttelse av de norske arealressursene uten at vi har et grovfôrbasert landbruk over hele landet. Det betyr at drøvtyggerne – kua og sauen – har sin naturlige og nødvendige plass til evig tid. Men spiser vi litt mindre kjøtt, og utnytter kjøttet bedre, så trengs det færre dyr.

Dette resonnementet er tydeligvis så «giftig» for Ap/Sp-regjeringen at det er nær tabu å antyde at litt mindre kjøtt på tallerkenen gjør klimajobben lettere. Ifølge tidligere klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn er hans etterfølger Andreas Bjelland Eriksen «mer kjøttvennlig» enn landbruksministrene fra Senterpartiet.

Landbruket – og regjeringen – setter sin lit til metanhemmende ingredienser i kufôret. Lykkes slik «tekno-fiks», kan antallet dyr opprettholdes.

Matsystemet har en viktig plass i rapporten fra Klimautvalget 2050 og Cicero har belyst anbefalingene og konteksten på et frokostseminar som kan ses i opptak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det handler om kjøtt og klima, er det drøvtyggerne som oftest er «skurken» i fortellingen. Storfe og sau representerer metanutslipp som ikke er mulig å bli kvitt. Derfor er det også utslipp fra landbruket som nesten er det eneste som får lov til å være igjen når Klimautvalget 2050 viser oss hvordan Norge kan nå 90–95 prosent utslippsreduksjon til 2050.

Vitenskapelig riktigere måter å «veksle inn» metan til CO₂ på når utslippene bokføres vil gjøre drøvtyggerkjøttet mer konkurransedyktig når det gjelder klimaavtrykk, forklarte Nibio-forsker og utvalgsmedlem Audun Korsæth på Cicero-seminaret. Men vegetabilske kilder kommer uansett regnemåte bedre ut enn kjøttet.

Den store landbrukspolitiske utfordringen handler om å sikre at vi tar vare på arealressursene over hele landet og sørger for at unge folk velger et liv som bønder.

Drøvtyggerne har den fordelen at de kan utnytte gras og grovfôr, mens kylling, svin – og laks – langt på vei er foredlet korn. Kua og sauen kan i prinsippet livnære seg på arealer som ikke er egnet til dyrking av korn eller andre matvekster, i motsetning til svin, kylling og laks. Både til kylling- og lakseproduksjon importeres det store mengder soya og andre ingredienser til kraftfôr. Dette er med på å sette store avtrykk i form av arealbruk i andre deler av verden. Også dette poenget gjør at det er avgjørende å vedlikeholde og utvikle det grasbaserte landbruket, særlig i de delene av landet som i liten grad er egnet for korn- eller grønnsaksproduksjon.

Samtidig subsidieres kraftfôr i Norge. Det gjør at svin og kylling blir kunstig billig, men det påvirker også grovfôrets verdi. Det blir relativt sett billigere å gi kua kraftfôr enn gras.

Våre støttespillere

Det er særlig forbruket av kylling som har økt i Norge de siste tiårene. Litt forenklet har kyllingen lagt seg på toppen av det øvrige kjøttforbruket. Den kan produseres effektivt og rimelig, og den har nok også hatt drahjelp fordi den har lavere klimagassavtrykk enn rødt kjøtt.

Denne høsten har gitt oss en rad avsløringer og skandaler knyttet til den mest klimaeffektive og billigste produksjonen av animalsk protein, nemlig lakseoppdrett og kyllingproduksjon. Industriell produksjon av laks og kylling settes imidlertid under press når det viser seg at dyrevelferden er dårlig og miljøavtrykket stort. Når det ryddes opp i dette, blir det dyrere både med kyllinglår og laksefilét.

Som professor emeritus i fiskehelse Trygve Poppe sier, er det nødvendig å redusere sykdomsrisiko og bedre laksens velferd. Det koster naturligvis penger, akkurat som det koster å la kyllingene leve litt lengre og vokse litt saktere. Da trengs det mer fôr – og produksjonen blir derfor dyrere.

Miljøproblemene knyttet til smoltproduksjon er en annen side av samme sak. Det er billigere å sende kloakken fra anleggene rett i havet, enn å rense den.

Laksen blir helt sikkert dyrere å produsere med forsterkede krav til miljøpåvirkning og dyrehelse, men det er ingen vei utenom.

Debatten om matsystemet må handle om kutt av klimagassutslipp, men også om andre forhold knyttet til miljø og bærekraft. Vi må både som samfunn og som forbrukere rett og slett venne oss til å betale hva det koster å produsere maten på en måte som ikke ødelegger klima og miljø.

ANNONSE
Bluesky

Les også

En mann i dress og briller snakker med flere reportere som holder mikrofoner merket med ulike nyhetslogoer i en korridor.

Omstillings­kommisjonen kan gi Støre en ny sjanse

Det er ingen grunn til å tro at Omstillingskommisjonen vil avvikle dype konflikter i norsk politikk, men den gir Jonas Gahr Støre en sjanse til å utvikle et tydeligere lederskap – både når det gjelder olje, klima og forholdet til EU.

3. desember 2025
Les mer
Tre personer sitter ved et bord med mikrofoner under en pressekonferanse; kvinnen i midten smiler, mens de to mennene på hver side virker fokuserte.

Budsjettforliket ga dobbel seier til Senterpartiet

Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum får det som han vil – både når det gjelder oljepolitikken og avgiftene på diesel, bensin og kunstgjødsel. Det er lett å forstå SV og MDGs misnøye – og underlig at Ap lar Sp dempe bruken av klimaavgifter.

30. november 2025
Les mer

0,7 millioner tonn høyere utslipp uten elektrifisering

Hvis Equinor dropper elektrifisering av Snorre og Haltenområdet, vil CO₂-utslippene fra sokkelen være 0,7 millioner tonn høyere i 2030.

12. oktober 2025
Les mer
På en parkeringsplass ved siden av et nettinggjerde og nakne trær står en rekke parkerte, svarte og hvite elbiler på rekke og rad.

Statsbudsjettet: Elbil-moms og bruken av biodrivstoff to store klimasaker

Blir det moms på elbiler? Fortsetter regjeringen å kreve at dieseltankene skal fylles med store volum biodrivstoff?

8. oktober 2025
Les mer
ANNONSE
Artikkelen fortsetter under annonsen
Annonse
Våre støttespillere
Svanemerket