Fornybar kan redde klima

Fornybar energi blir billigere – og kan være redningen for verdens klima. Les også om Tesla og nederlandsk klimadom.

Hver fredag presenterer redaksjonen i Energi og Klima fem viktige nyhetssaker fra uken som har gått. Her er mine utvalgte.

Fornybar blir billigere: IEA-rapporten som kom denne uken om de raske kostnadsreduksjonene i fornybar energi har fått ganske bred omtale, også i norske medier. Vi topper likevel med den fordi dette er så viktig for oppfatningen av kampen mellom fossil og fornybar energi verden over. Selve rapporten kan hentes fra IEAs sider og inneholder mye interessante tall og data. Det blir spennende å se i hvilken grad de nye tallene om lavere kostnader i fornybar energi vil prege IEAs “flaggskip” World Energy Outlook som kommer senere i høst. Her har sol og vind alltid blitt undervurdert. IEA har også fått ny toppsjef denne uken, Fatih Birol har overtatt sjefsstolen. IEA er ikke alene om å fortelle om fremgang for for fornybar energi. En ny studie, publisert i Nature, viser hvordan fornybar energi kan være redningen i kampen mot klimaendringene. Studien viser hvordan både teknologi, økonomi og politikk virker til den fornybare energiens fordel. Det er en gruppe svenske og amerikanske miljøøkonomer som står bak studien. De peker på fjerning av fossilsubsidier og liberaliseringer i kraftmarkedene som viktige grep.

Nederlandsk klimadom ankes: Det vakte mye oppsikt da den nederlandske miljøorganisasjonen Urgenda fikk mehold i sitt søksmål om at den nederlandske staten har gjort altfor lite for å bekjempe klimaendringene. Nå har Nederlands regjering bestemt seg for å anke dommen, men lover samtidig å skjerpe politikken i tråd med påleggene som ble gitt da saken ble behandlet i førsteinstans. Dette oppfattes som et ganske typisk grep i en politisk kultur preget av forhandlinger og kompromiss.

Tesla for “folket”: Elon Musk brukte twitter for å fortelle at den rimeligere 3-modellen vil komme på markedet om to års tid og at den vil koste 35000 dollar. Den vil da kunne konkurrere med biler som BMWs 3-serie eller en velmotorisert og påkostet VW Golf i markeder hvor elbiler ikke har spesielle fordeler. Den nye Teslaen vil kunne forhåndsbestilles fra mars neste år. Spørsmålet er om dette kan være den virkelige gamechanger i elbilens vei til massemarkedet.

Obama og klima: Det er ingen tvil om at USAs president Barack Obama mener alvor når han iverksetter strengere klimareguleringer og reiser Amerika rundt for å sette klima på dagsordenen. Samtidig har han tillatt at Shell borer i Arktis, og denne kommentaren fra James Murray i Business Green belyser på en utmerket måte dobbeltheten som preger Obama – og mange andre lederes – politikk.

Fete lønninger i fossilindustrien: Den Washington-baserte tenketanken Institute for Policy Studies har undersøkt hvordan lønninger og bonuser rigges til for topplederne i de 30 største olje, gass og kullselskapene i USA. De har god lønn, Exxon’s toppsjef Rex Tillerson tjente 33 millioner dollar i 2014. Men vel så interessant er at bonusordninger og andre incentiver premierer reserveoppbygging. Alle de 13 oljeselskapene som ble undersøkt premierer toppsjefene når de kan legge nye reserver til “lageret”. Rapportens poeng er at oljeselskapenes sjefer både denne måten stimuleres til å utvikle reserver som ikke kan brennes i en verden der klimapolitikken lykkes.