Klimapenger til kullkraft

Ukens utvalgte nyhetssaker. Også om prisfall på miljøteknologi, Bloomberg-millioner mot kull i USA, og et virkelig worst case for planeten.

Ingen uke uten nyheter om prisfall på teknologier som er sentrale for det grønne skiftet. To slike saker tar jeg med i ukens fem utvalgte. Men det begynner med problematisk klimapolitikk.

Kan kullkraftverk være klimatiltak? Det grønne klimafondet, et organ under FNs klimakonvensjon, skal bidra til å finansiere klimatiltak i utviklingsland. Men hva skal gjelde som klimatiltak? Det er ikke klart definert, og fondet har ikke klart å samle seg om et forbud mot fossil energi. Japan har de siste månedene gitt lån til nye kullkraftverk i Indonesia, India og Bangladesh, og bokfører lånene som klimafinansiering. Begrunnelsen er at de nye kullkraftverkene forurenser mindre enn de gamle som de erstatter. Målet er for øvrig at fondet skal tilføres 100 milliarder dollar i året fra 2020.

Bilprodusenter hemmeligholder batteripris: Batteriene som brukes i elbiler er antakelig langt billigere enn bilprodusentene vil røpe. To svenske forskere hevder i en ny studie at batterikostnadene faller 8 prosent i året. Store bilbatterier koster Tesla og Nissan nå rundt 300 dollar per kWh, kanskje enda en god del mindre. Et slikt prisfall vil halvere batterikostnaden innen ni år. Da vil elbilbatteriet konkurrere på kostnad med forbrenningsmotoren.

Offshore vind er dyrt. Eller? Vi er vant til å høre at offshore vind er lovende, men for dyrt. Energikonsulenten Mike Parr hevder på bakgrunn av en analyse av danske offshore vind-prosjekter at dette er en myte. Offshore vind er allerede rimeligere enn atomkraft og gasskraft, skriver han. Subsidiene er høye, men dette var antakelig nødvendig for å få næringen i gang. Offshore vind vil i fremtiden være opptil 60 prosent billigere enn det planlagte britiske atomkraftverket Hinkley Point C.

Milliardær-penger mot kullkraft: Michael Bloomberg lovte denne uken å gi 30 millioner dollar av sine egne penger (fra Bloomberg Philanthropies) til anti-kull-kampanjen Sierra Club driver i USA. Andre givere matcher Bloombergs beløp slik at kampanjen nå får 60 millioner mer å rutte med. Målet er at halvparten av landets kullkraftverk skal stenge innen 2017. Bloomberg har tidligere gitt 50 millioner dollar til samme sak. Noe for bemidlede nordmenn å lære av?

Velkommen til 9 grader-verdenen: Hva om alle kjente fossile energiressurser brennes? Altså ikke bare de som lønner seg med dagens priser, men alt vi kjenner til og som kan utvinnes med dagens teknologier? Da blir det brennhett. Temperaturen på jordkloden vil i så fall stige med 16,2 grader fahrenheit, eller 9 grader celsius, ifølge økonomiprofessor Michael Greenstone ved University of Chicago. Økonomien i energimarkedene må endres, konkluderer han – ellers kommer de resterende fossile ressursene til å brennes.