Acer og demokrati-paradokset
– Det er ingen tvil om at Nei til EU kommer til å tape. Det som er interessant, er hvilke retningslinjer av mer generell karakter Høyesterett trekker opp, sier professor Tarjei Bekkedal ved Senter for europarett, UiO.

Britene har over mange år satset stort på å etablere vindkraftverk, både landbaserte og de siste årene med mer vekt på havvind. Her gresser sauene foran vindturbinene i South Lanarkshire i Scotland – tilbake i 2006. Storbritannias installerte vindkapasitet nådde i juni 2023 hele 27,9 gigawatt. (Foto: Stringer/UK via NTB.)

Professor Tarjei Bekkedal, Senter for europarett, Universitetet i Oslo, Foto: Uio
Denne uka går den såkalte Acer-saken for Høyesterett.
Det er en historisk rettssak der Høyesterett i plenum behandler spørsmålet om Stortinget hadde anledning til å vedta EUs tredje energimarkedspakke og dermed også vedta norsk tilslutning til energibyåret Acer med alminnelig flertall og ikke tre-fjerdedels flertall.
Det er Nei til EU som har gått til sak mot staten med påstand om at Stortinget skulle brukt Grunnlovens spesialbestemmelse om myndighetsoverføring, paragraf 115 som krever tre fjerdedels flertall.
Jusprofessor Tarjei Bekkedal har tidligere tatt til orde for at Nei til EU bør gis anledning til å fremme saken for Høyesterett. Han er imidlertid ikke i tvil om at Nei til EU kommer til å tape fordi Acers makt er lite inngripende. Han peker også på demokratiparadokset som saken berører.
– Det er demokratisk problematisk dersom store beslutninger overfor norske borgere blir lagt til utenlandske organer. Men det er også et demokratisk paradoks dersom det er slik at i saker som ikke er viktige, bestemmer flertallet, mens hvis en sak er viktig, gis et mindretall på en-fjerdedel veto. Det er omvendt av demokratiets alminnelige prinsipper, sier Bekkedal.
Abonner på Energi og Klima som podkast
Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, Podme, Podbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.