EU oppdatert: Om de kontroversielle, de inngripende og de populære EU-kravene

EU setter grenser for metanutslipp, vedtar lov om natur-restaurering, krever mindre bruk av emballasje og styrker forbrukernes rett til å få ødelagte varer reparert.

Trenger du en kjapp oppdatering på hva som skjer i EU på energi- og klimafeltet?
I denne bonus-podden får du en kjapp oppdatering i lydformat fra Energi og Klimas korrespondent i Brussel, Alf Ole Ask.  

Han er innom:

 • Metankrav: Norge slapp med skrekken
  Europaparlamentet og Rådet er enige om å sette grenser for metanutslipp på Europas olje- og gassimport fra 2030. I et tidlig utkast lå det an til at reguleringene kunne innebære produksjonsstans på norsk sokkel, men Norge slapp med skrekken.
 • Mer natur skal restaureres: Minst 20 prosent av natur som er ødelagt, skal restaureres innen 2030. Det har EUs medlemsland og Europaparlamentet blitt enige om.
  Dette har vært en omstridt lov.
  – Det vil komme flere lover som handler om natur og disposisjonsretten over natur. Disse kan komme til å øke motsetningene mellom natur og klimapolitikk fordi det setter grenser for hva mennesker som eier natur, kan gjøre, sier Ask.  
 • Norges fiffige LULUCF-løsning
  Regjeringen vil bruke inntil 3 milliarder kroner på å kjøpe skogkreditter og utslippsenheter i EU-land for å nå forpliktelsene under LULUCF-forordningen.
 • Mindre emballasje – flere reparasjoner   
  EU-parlamentet ønsker å innføre krav som skal gi redusert emballasje, gjøre det enklere å gjenbruke emballasje og styrke forbrukeres rett til å få ødelagte varer reparert.
 • Usikkerhet om energiprisene
  Vinteren står for døra, gasslagrene er fylt opp, men det er stor usikkerhet om hvordan energiprisene vil utvikle seg fremover.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, PodmePodbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.